Program för ett gemensamt och samordnat verksamhetsstöd
Sedan 2021 pågår ett långsiktigt arbete med att utveckla verksamhetsstödet vid KTH. Syftet är att skapa ett stöd av hög kvalitet och kostnadseffektivitet som frigör tid för forskning och utbildning och stärker KTH:s konkurrenskraft. Arbetet med att utveckla verksamhetsstödet pågår till september 2026 med stöd av programmet för ett gemensamt och samordnat verksamhetsstöd.
Det gemensamma och samordnade verksamhetsstödet ska vara likvärdigt och tillgängligt för studenter, lärare, forskare och övrig personal – oavsett var på KTH man befinner sig. Mål för programmet är ett verksamhetsstöd som stärker KTH:s konkurrenskraft genom att:
- Bidra till kvalitet och frigöra resurser till utbildning och forskning
- Ha god utvecklingsförmåga
- Vara en attraktiv arbetsgivare
Principer som ska genomsyra vårt arbete
Utvecklingen av verksamhetsstödet ska präglas av fem principer som är centrala värden i arbetet: verksamhetsnytta, verksamhetsnära, involvering och delaktighet, arbetsformer för förnyelse samt ömsesidig respekt. De ger oss en gemensam grund att utgå från när vi utvecklar vår verksamhet och våra arbetssätt. Genom ett gemensamt förhållningssätt blir det lättare att förstå och lära av varandra. Det hjälper oss att fokusera på våra likheter istället för det som skiljer oss åt.
Programmets organisation
Utvecklingen av KTH:s verksamhetsstöd bedrivs inom programmet Ett gemensamt och samordnat verksamhetsstöd och ska pågå fram till september 2026 på uppdrag av universitetsdirektören. Strategiska frågor kring utveckling av verksamhetsstödet hanteras inom ramen för KTH:s ledningsgrupp.
Programkontoret
På uppdrag av universitetsdirektören leds programmet av en programledare som har en stödjande och koordinerande roll. Programledaren har ett nära samarbete med verksamhetsstödets avdelningschefer och en kontinuerlig dialog med skolchefer och prefekter. Programledaren ska ta hänsyn till andra strategiska initiativ inom KTH och ha löpande informationsutbyte med styrgrupperna och portföljkontoren för IT-portföljerna.
Programledaren och arbetet i programmet hämtar stöd från programkontoret för verksamhetsutveckling. Där samordnas kompetenser inom exempelvis projektledning, förändringsledning, behovsinsamling, beslutsstöd, metodstöd och kommunikation.
Beslut och hittills uppnådda målstolpar
Här hittar du de beslut som rektor och universitetsdirektör hittills har fattat i arbetet med utvecklingen av verksamhetsstödet, samt hittills uppnådda milstolpar i arbetet.
Januari 2024: Universitetsdirektör beslutar om ett kompletterande programdirektiv
Det kompletterande programdirektivet beskriver hur inriktningsbeslutets olika uppdrag ska verkställas.
Beslut kompletterande programdirektiv för organisering av verksamhetsstödet vid KTH (pdf 644 kB)
December 2023: Rektor beslutar om inriktning för organisering av verksamhetsstödet
Rektor ger universitetsdirektören i uppdrag att genomföra förändringarna enligt beslutet nedan.
Beslut om inriktning för organisering av verksamhetsstödet vid KTH (pdf 673 kB)
April 2023: Universitetsdirektör beslutar om en handlingsplan
Handlingsplanen anger en riktning för utvecklingen av verksamhetsstödet (VS).
Beslut om handlingsplan för utveckling av verksamhetsstödet vid KTH (pdf 1,2 MB)