Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Att lära av misstag

Misstag är en möjlighet att lära sig mer om ett ämne, om det fångas upp och diskuteras. Med en video om misstag kan du som lärare ge alla dina studenter den möjligheten och samtidigt effektivt hantera vanliga missuppfattningar kring ett ämne. Detta utökar även förmågan hos studenterna att sätta ämnet i olika sammanhang.

Misstag visar sammanhang

Att bara presentera fakta och vad man vill uppnå kan förstärka studenternas felaktiga antaganden och blockera dem från att se helheten. Om du skildrar vanliga missuppfattningar om ett ämne kan du hjälpa studenterna att förstå hur olika koncept hänger ihop, så kallad konceptuell kunskap.

Video har stor möjlighet till visualisering

Video tillåter dig att visualisera fel och misstag under organiserade former utan att slösa på resurser i onödan, eftersom du kan återanvända videon. Nedan följer exempel på visualiseringar du kan göra med en video:

  • Misstag för dyra att upprepa varje kursomgång.
  • Slow-motion, flera vinklar och andra kameratrick för att enklare följa vad som gick fel.
  • Farliga misstag i ett labb utan att utsätta studenter för risker.
  • Inkludera bilder och klipp från verkliga misstag och olyckor.

Diskutera alla stegen

Du kan börja en video väldigt enkelt, exempelvis med att säga: "Du kanske tror att ... men det är fel”. Sen är det viktigt att du hjälper studenterna förstå varför något är ett misstag. Det är det fördelaktigt att ha en efterföljande dialog om exempelvis:

  • vad som skett
  • hur det egentligen ska vara
  • hur man rättar till det.

Att visa upp och diskutera konsekvenser av misstag i ämnet ökar reflektion kring ämnets komplexitet och alla kringliggande klurigheter ämnet bär med sig.