Det här var 2024 års utvecklingsprojekt i Framtidens utbildning
Bilden visar hur 2024 års aktiva projekt fördelas (en "post-it" för varje projekt) över ramverket för Framtidens utbildning utifrån projektens primära princip. Men de flesta projekten – med dess resultat – spänner över flera principer och går på tvären över ramverkets områden och principer. Ramverket är numera inramad med visionen "Vi tar ledningen för en hållbar samhällsutveckling" och målet att "KTH:s utbildning ska vara av högsta kvalitet och internationellt konkurrenskraftig".
Publicerad 2025-02-12
Totalt 30 utvecklingsprojekt var aktiva under 2024. Av dessa var 9 KTH-övergripande projekt (vilket var nytt för i år) och 21 var skolprojekt. Av skolprojekten var 13 helt nya, och 8 skolprojekt fortsatte från 2023 års projektomgång. Utöver projekten, finansierade Framtidens utbildning även ett arbete av THS om livfullt campus.
Projektklustringen i rubriker och bildens färgade "lappar"
RÖD = AI
GRÖN = Omedgörliga problem
BLÅ = Utbildningsutbud
GRÅ = Breddad rekrytering och deltagande
GUL = Examination, studievägar och lärarkompetens
Kategorierna går antingen på tvärsen eller kongruerar med principer i ramverket för Framtidens utbildning.
Klicka på de blåmarkerade länkpilarna nedan så listas projekten med information om:
kort beskrivning av projektet;
eventuell projektdokumentation (t.ex. webbsida, aktivitet, resultat). Den dokumentation som ligger i OneDrive är tillgänglig för dig med KTH-ID och är inloggad;
projektledare.
KTH-övergripande projekt markeras nedan i projektnamnen med en asterisk/stjärntecken (*) i projektnamnet. De fyra siffrorna efter projektnamnen är "projekt-ID" (de två första siffrorna anger året som projektet startade, de två sista siffrorna är bara löpnummer).
Artificiell intelligens (AI)
Framtidens professioner kommer använda AI som verktyg för att kunna uppnå ökad effektivitet och även nya resultat. Hur ska KTH förändra sina utbildningar för att rusta kommande generationer av framgångsrika ingenjörer?
Integrering av AI i KTH:s utbildningsutbud* (2401)
KTH ska ta ledningen i integrering av AI-färdigheter i utbildning genom att skapa en plattform för strategisk diskussion om hur AI kan/bör/ska integreras som ämnesinnehåll i undervisning på KTH på några års sikt.
Fakultetsrådets etikutskott har en arbetsgrupp som heter AI och lärande. För att skapa tydlighet gentemot studenterna tar de fram gemensamma rekommendationer för studenters användning av AI vid examination. Professor Arnold Pears ingår i arbetsgruppen som leds av Prodekanus Nina Wormbs.
Rent frågebaserat lärande (pQBL) med AI-genererade lärandemål och aktiviteter (2415)
Utveckla pQBL-material i Torus för fem kurser med hjälp av generativ AI för effektivare läromedel till studenterna och minskad kursutvecklingstid för lärare.
Interaktivt lärande med automatiserad återkoppling och kontinuerlig examination, IAK (2416)
Utveckla en ny pedagogisk metod och en konkret programvara för att, på en inledande programmeringskurs, kunna utföra kontinuerlig och rättssäker examination med lärandeaktiviteter för aktivt lärande.
Genomförandet sker 2025 (enligt ursprunglig tidplan).
Modell för etisk AI-integration på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi (2420)
Utveckla en modell för hur etiska perspektiv kan läras ut inom ämnet industriell ekonomi för att stärka studenternas förmåga att hantera etiska dilemman kopplade till AI.
Digital guide för för AI-integration inom industriell ekonomi och organisation (2421)
Utveckla och testa en digital guide för hantering av AI inom undervisning och examination kopplat till industriell ekonomi och organisation, med mastern teknikbaserat entreprenörskap (TTBEM) som pilot.
Princip 2 i ramverket för Framtidens utbildning heter Förmåga att hantera omedgörliga problem för en hållbar samhällsutveckling och definitionen lyder: ”Vid KTH utformas utbildning så att studenterna utvecklar kunskaper och professionsbaserade förmågor för att kunna hantera komplexa och osäkra system i en föränderlig värld.”
Utmaningsdriven utbildning med omedgörliga problem för hållbar utveckling och transformation* (2402)
Stärka befintliga utmaningsdrivna kurser och lärare som adresserar omedgörliga problem för hållbar utveckling och transformation, och möjliggöra uppskalning och spridning av sådana utbildningsformer på KTH.
Gemensam struktur för projektkurser på masterprogram* (2404)
Skapa gemensam struktur med schema och kommunikation för projektkurser så att masterstudenter kan tränas i förmågan att arbeta med andra discipliner – en förutsättning för att kunna hantera omedgörliga problem.
Utmaningsdriven projektkurs för omedgörliga problem och samhällsförändring (2414)
Utveckla utmaningsdriven projektkurs i masterprogrammet Hållbar digitalisering (TDIGM), samt dokumentera och utvärdera utvecklings-processen, som i sig är ett komplext problem med många målkonflikter.
Struktur för partnersamverkan vid autentiska inslag i utbildning (2418)
Ta fram en prototyp för hur KTH på ett effektivt och pedagogiskt sätt kan införa autentiska utmaningar kopplade till stora samhällsomställningar tillsammans med aktivt deltagande partnerorganisationer i utbildningen.
Omedgörliga problem i en hållbar kontext inom samhällsbyggnad (2302)
Programutveckling kring hållbar utveckling för integration och transformation att uppnå den högre CDIO-nivån (3—5). Syftet är att rusta studenterna att kunna hantera omedgörliga problem.
Paketera och tydligt kommunicera en tvärvetenskaplig kompetensprofil inom elektromobilitet – utan att skapa ett nytt program – och utreda möjligheten att skapa ”virtuella program”/”minors”.
Datadriven hälsa – nytt tvärvetenskapligt och tillämpat masterprogram (2411)
Skapa ett masterprogram som blandar teknisk expertis med sociokulturell-etisk kunskap; utveckla kurser, pedagogiskt material, och långsiktiga projekt med intressenter i Stockholms hälsotekniska ekosystem.
ReCirc – förstudie av ny master mot hållbar materialåtervinning (2419)
Ta fram förslag på studieplan, utvecklingsbehov, behörighetskrav och organisation för nytt program/spår mot hållbar materialåtervinning för både konstruktions- och funktionella material.
Skapa en varumärkesportföljsstrategi för Indeks program och valbara kurser för positionering på KTH och mot andra lärosäten med målformulering, varumärkesarkitektur och definition av kursers roll i portföljen.
Kartläggning, utvärdering och behovsanalys för att vidareutveckla och utöka kursutbudet för livslångt lärande för att nå målet 20 procent av skolans utbildningsvolym.
Designstudions pedagogiska landskap på arkitektutbildningen (2303)
Kartlägga de pedagogiska metoder och den pedagogiska infrastruktur som skapar aktiva studenter som driver sig självständigt mot excellens på KTH:s arkitektutbildning, både idag och imorgon.
Utveckling av programstrukturer på avancerad nivå – UPPA (2307)
På ”mindre” masterprogram med stor valfrihet för specialisering: hitta programstrukturer med kursutbud som möjliggör en kombination av valfrihet och ämnesdjup, översyn av kursutbudet och förbättra rekryteringsprocesserna.
Iterativt lärformat för hållbarhetskompetenser* (2324)
Utveckla, testa och implementera iterativ inlärningsmetod i ett modulbaserat format för både generell och specifik hållbarhetskompetens med Scania och Astra Zeneca i syfte att skapa en global lärande organisation.
Princip 12 i ramverket för Framtidens utbildning heter Breddad rekrytering och deltagande: ”Vid KTH arbetar aktivt med att attrahera en studentpopulation som speglar samhället i stort och utbildningarna är utformade så att varje student ges förutsättningar att klara sina studier.”
Datadriven meritvärdering för masterprogram 2, DDMV2* (2406)
KTH hanterar årligen 12 000 ansökningar till masterutbildning. Syftet med projektet är att kraftigt minska handläggningstiden per sökande samt säkra att processen är både transparent och rättssäker.
Lärcentrum – systemdemonstrator för breddad rekrytering och livslångt lärande* (2409)
Besvara frågor/utmaningar som möjliggör utveckling och uppskalning av samarbetet med lärcentrum; användning av lokala infrastrukturer, erbjuda tekniskt basår och digital kurs för lärcentrum-studenter.
Sex amanuenser coachar cirka 90 studenter med studieteknik och prioriteringar för att etablera goda studievanor under termin 1 på civilinjenjörsprogrammet i informationsteknik (CINTE).
Breddad rekrytering till industrirelevanta masterprogram (2305)
Utvärdera metoder i internationell studentrekrytering – innehåll på webb och rekryteringsmaterial, spela in rekryteringsfilm och sökmotoroptimera – för att öka behöriga förstahandssökande till masterprogram.
Ökad genomströmning på civilingenjör Teknisk kemi och högskoleingenjör Kemiteknik (2306)
Införa studentledda räknestugor under termin 1 i den första kursen i Kemi/Kemiteknik, se över rekryteringsinsatser och på högskoleingenjör även lärarledda studentmöten där studieteknik m.m. diskuteras.
Primo Labs – öppen experimentell miljö på maskinområdet (2317)
Fortsätta utforska och skapa hållbara finansiella och organisatoriska förutsättningar för fyra institutioner som delar ägarskap av en integrerad experimentell miljö för produktrealisering i det cirkulära samhället.
Livfullt campus – vad är det och vilka är de viktigaste resurserna? (THS)
THS har på uppdrag av Framtidens utbildning undersökt det studiesociala livet; hur ser förutsättningarna ut idag och hur påverkar det KTH:s konkurrenskraft och genomströmning? Rapporten ligger i OneDrive och kan läsas av dig med KTH-ID och är inloggad.
Princip 4 i ramverket heter Examination och bedömning för lärande: "Vid KTH tillämpas konstruktiv länkning av examination och läraktiviteter vilket ger förstärkt måluppfyllelse för både kurs- och examensmål."
Lärarnära examinationsstöd för en mångfald av examinationsformer* (2405)
Identifiera utmaningar och förbättringsområden och utveckla kunskap, processer och rutiner för examinationsstöd utifrån ett lärarperspektiv med första fokus på digital examination i datorsal.
Utveckla digital bedömning via KTH Digicertus Exam (Safe Exam Browser) både som en kontinuerlig delbedömning av teorimoduler genom Canvas-quiz och som tentor med ritnings- och essäfrågor.
Princip 8 i ramverket heter Flexibla och strukturerade studievägar: "Vid KTH utformas utbildning så att studenten ges möjlighet till flexibla studievägar och att forma inriktningen på utbildningen utifrån individuella mål och examensgrundande kriterier."
Datadrivet learning agreement och tillgodoräknande, DDLA* (2407)
Utveckla systemstöd (inklusive förvaltning) för effektivare och rättssäkrare hantering – för både studenter och lärare – av ansökningar och bedömningar av tillgodoräknande av kurser vid utlandsstudier.
Trygga studievägar med tydliga förkunskapskrav (2413)
Utveckla modell med verktyg och visualisering som förtydligar ämnesprogression och kvalitetssäkrar flexibla och strukturerade studievägar för effektivare och tryggare hantering av särskild behörighet (SB).
Princip 10 i ramverket heter Kontinuerlig kompetensutveckling i lärarrolllen: "Vid KTH präglas lärarrollen av kontinuerlig pedagogisk och digital kompetensutveckling som vilar på vetenskaplig grund och på beprövad pedagogisk erfarenhet."
Kollegial kompetensutveckling med fokus på ämnesdidaktik (2423)
Utveckla, prova och utvärdera en metod som stärker de ämnesdidaktiska samtalen (vars mål är att identifiera de ämnesdidaktiska utmaningarna) och därmed höja den ämnesdidaktiska kompetensen hos lärarna på KTH.
Utveckla format för kollegialt lärande, med hjälp av och inom digital lärande för att stärka KTH:s förmåga att bedriva kurser med blandade lärmiljöer, som samtidigt stärker studenternas lärande.