Introduktion till utbildningsplanering
Navigering på sidan
Om utbildningsplanering i Ladok
Om lathundar för utbildningsplanering
Allmänt om processtödet
Att navigera i processverktyget
Begreppsförklaringar
Tips till användare
Om utbildningsplanering i Ladok
I maj 2025 stängs KTH:s tidigare systemstöd för att hantera kursplaner, utbildningsplaner, kurstillfällen och kurslistor: Kopps. Det nya systemstödet för dessa uppgifter finns hädanefter i Ladok.
Funktionalitet för utbildningsplanering i Ladok
Processtöd
Systemstödet består till stor del i ett processtöd som guidar användaren genom processerna för att t.ex. inrätta kurs eller skapa ett kurstillfälle i Ladok. Information om hur du arbetar i respektive process hittar du i lathunden för respektive process.
Utbudsomgång
En annan del i Ladok som används för utbildningsplanering är verktyget Utbudsomgång som gör det möjligt att kopiera tidigare utbildningsutbud till kommande terminer eller läsår och på olika sätt masshantera kurs-, inriktnings- och programtillfällen. KTH arbetar med utbudsomgång för utbudet av fristående kurser och för utbudet av program och programkurser. Arbetssättet skiljer sig åt mellan dessa två och mer information om arbetet i utbudsomgångarna hittar du i lathundarna för Utbudsomgång för fristående kurs respektive Utbudsomgång för program.
Om lathundar för utbildningsplanering
Samtliga lathundar för utbildningsplanering i Ladok hittar du här:
Introduktion till utbildningsplanering i Ladok (du är här)
Lathundar för processer i Ladok:
Inrätta[KH1] kurs
Revidera kurs
Skapa kurstillfälle + Redigera kurstillfälle
Fastställa utbildningsplan (texter)
Lathundar för utbudsomgång:
Utbudsomgång för fristående kurs
Utbudsomgång för program
Allmänt om processverktyget
Processtödet i Ladok innebär att det går att arbeta med t.ex. kursplaner i Ladok från utkast till beslut och publicering på kth.se. Olika värden kan redigeras under processens gång. Olika roller arbetar i processens olika steg och ansvarar för att fylla i eller granska olika delar av planen eller tillfället som processen avser.
Processtödet är avsett att vara till stor del självinstruerande:
-
Det går inte att gå vidare i processen utan att fylla i obligatoriska uppgifter i processteget
-
Länkar till lathundar, vägledande texter och annat stödmaterial (t.ex. översättningsverktyg) finns samlade i processvyn och är tillgängliga genom hela processen
-
Instruktioner till hur du arbetar i respektive processteg hittar du i beskrivningen för varje steg
Bevakningar
Behöver input
Översikt över pågående arbete?[KH2]
Att arbeta i processer i Ladok
Navigering på sidan
Att navigera i processverktyget
Tips till användaren
Begreppsförklaringar
Att navigera i processverktyget
När du arbetar i processverktyget finner du flera olika stödverktyg på Att göra-fliken.
Beskrivning av arbetsuppgiften
En kortfattad beskrivning av vilka moment du har att utföra i det aktuella steget
Uppgifter att fylla i
Fält som är möjliga att fylla i, varav vissa är obligatoriska
Information från ditt lärosäte
I varje steg i processen har du tillgång till informationsboxen Information från ditt lärosäte. I denna box hittar du länkar till olika slags stödmaterial såsom lathundar, vägledande texter, översättningsverktyg och liknande.

Visa steg i guide
Du kan när som helst klicka på knappen Visa steg i guide för att visa en översikt över processen och se vilka steg som kommer före eller efter ditt steg. I översikten ser du också hur det går att skicka arbetet fram och tillbaka mellan de olika processtegen. Detta illustreras med pilarna mellan de olika stegen. Du kan också klicka på symbolen för ett processteg för att se mer detaljer om steget.

Flikar
Att göra-fliken är den flik som du huvudsakligen arbetar i, och det är också via Att göra-fliken som du navigerar i processen eller hittar stödverktyg som Information från ditt lärosäte eller Anteckningar.
Ibland kommer du att behöva gå till en annan flik för att utföra en uppgift. När du är färdig med uppgiften i den andra fliken och har sparat ditt arbete där så ska du alltid gå tillbaka till fliken Att göra för att därifrån skicka arbetet vidare i processen.

Skicka tillbaka arbetet till ett tidigare processteg
Fram till ett visst steg i processen (vanligtvis någon form av beslut) är det möjligt att skicka arbetet tillbaka till ett tidigare steg i processen för att göra ändringar. Det är den användare som för närvarande har processen i sitt steg som kan skicka arbetet till ett tidigare steg. För att skicka tillbaka arbetet så klickar du på knappen för att skicka tillbaka, som du hittar på Att göra-fliken.
Skicka tillbaka arbetet till ett senare processteg
Ibland finns det mer än en knapp för att skicka tillbaka. I somliga steg som ligger tidigt i processen finns också möjligheten att skicka tillbaka arbetet framåt i processen. Detta är bara möjligt att göra om arbetet redan har varit i det senare steget i processen och därifrån har skickats tillbaka till dig i det tidigare steget. Denna funktion är ett snabbspår för att skicka tillbaka arbetet direkt till slutet av processen, i det fall som en processaktör i processens slut har behövt skicka tillbaka arbetet till dig för någon typ av komplettering. På så sätt behöver inte arbetet passera alla processens steg ytterligare en gång för att aktören i processens slut ska få tillbaka arbetet.

Anteckningar
När du skickar vidare eller skickar tillbaka arbetet i processen så kan du behöva skicka med mer information till aktören som du skickar till. Då använder du funktionen Anteckningar som du hittar på Att göra-fliken.
Om du exempelvis behöver skicka tillbaka arbetet ett steg i processen för att något behöver ändras eller kompletteras så bör du förtydliga för aktören som du skickar arbetet till varför du skickar tillbaka arbetet och vad den behöver göra.

Observera att alla anteckningar som görs i processen kommer att ligga kvar i processen tills processen är avslutad. Anteckningarna är synliga för alla som har behörighet att arbeta i processen. Du ska därför inte ange någon känslig information i detta fält.
Färdigmarkera ett processteg
Det sista som du alltid ska göra när du är färdig med dina uppgifter i ett processteg är att skicka vidare till nästa steg i processen. Om du bara klickar på Spara utan att skicka vidare så kommer processen att stanna hos dig, och de som kommer efter dig i processen hindras från att fortsätta arbetet.
Knappen för att skicka vidare kan heta olika saker beroende på vilken process du jobbar i och i vilket processteg du befinner dig.

Tips till användaren
Här samlas ett antal generella tips till användaren för att göra arbetet i processverktyget smidigare.
Autofyll/automatiska förslag
Ladok ger inga förslag på text när du börjar skriva i ett fält. Om du noterar att du får sådana förslag så är det för att din webbläsare har den inställningen. För att stänga av eller slå på denna funktion behöver du gå till inställningarna i din webbläsare – hur du sedan ska göra beror på vilken webbläsare du använder.
Kortkommandon i Ladok
Ladok har stöd för många av de vanligare kortkommandona. Vilka kortkommandon som fungerar beror på vilken webbläsare du använder. Du hittar en sammanställning av kortkommandon som Ladokkonsortiet har gjort, på denna länk .
Jobba effektivt – flera fönster sida vid sida
När du arbetar med en plan så har du ofta någon typ av förlaga eller utkast i ett dokument. En bra strategi om du har en tillräckligt stor skärm är att arbeta med två fönster öppna sida vid sida: ett webbläsarfönster med Ladok där du matar in informationen och ett fönster med din förlaga (t.ex. ett worddokument, en tidigare plan på webben) bredvid.
Hur du gör för att enkelt visa fönster sida vid sida beror på vilket operativsystem du har.
Begreppsförklaringar
Ladok använder flera begrepp som vi i dagligt tal kan använda med flera olika betydelser. Här följer några förklaringar på vad begreppen avser i Ladok.
Utbildning:
Kurs eller program. Avser själva utbildningen, inte kurs-/utbildningsplan eller kurs-/programtillfälle.
Plan:
Kursplan eller utbildningsplan. Det dokument som Ladok genererar utifrån de värden på utbildningen som Ladok på KTH har angett ska ingå i planen.
Utbildningstillfälle:
Kurs-, program- eller inriktningstillfälle. Den enhet i Ladok som studenter blir registrerade på. Har en definierad studieperiod, studietakt, undervisningsform, information för eventuell utannonsering och så vidare. Det kan finnas flera tillfällen för en utbildning för en och samma period, till exempel om en kurs ska ges för flera olika målgrupper eller om den ska ges både på campus och på distans.
Utbildningstyp
Anger typ av utbildning. Vanlig förekommande utbildningstyper är till exempel 2007GKURS Kurs, grundnivå; 2007PRG Program, 2007KTF Kurstillfälle. Dessa begrepp grundläggande systeminformation i Ladok och är ingenting som du som användare kommer att behöva ta hänsyn till i processtödet.
Utbildningsmall
Information om vilken uppsättning av grundinställningar (utbildningsmall) som gäller för att skapa utbildning med den startperiod som du har valt. Till exempel: Giltig från och med 2018-01-03 i version 4. Denna information har att göra med grundläggande systeminställningar i Ladok och är ingenting som du som användare kommer att behöva ta hänsyn till i processtödet.