Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nytt kurstillfälle, grund- och avancerad nivå

Del av verksamhetsprocess  

Denna Ladokprocess stödjer flödet att hantera kurstillfälle för programkurs, fristående kurs eller enstaka kurstillfälle utanför utbud. Se även verksamhetsprocess för hantera utbud för fristående kurser  och tidplanerna för arbete med KTHs utbildningsutbud . Se även KTHs Läsårsindelning

Förutsättningar 

Kursen som kurstillfället ska ges på är inrättad. 

Starthändelse för process 

Denna process kan ha flera starthändelser: 

  • Tidpunkt för att starta arbete med utbildningsutbud inför kommande period inträffar 

  • Behov uppstår av ett enstaka kurstillfälle utanför ordinarie utbud, t.ex. ett tillfälle för personalutbildning, beställd utbildning för doktorander eller dyl. 

Processen har flera möjliga ingångar 

  • Kurstillfälle skapas inom ramen för ett utbud i Utbudsomgång 

  • Kurstillfälle skapas direkt på kursen det hör till.  

Resultat 

Studenter kan antas till kurstillfälle i Ladok. Detta sker antingen via direktantagning i ladok eller via överföring av urvalsresultat från NyA. 

Vilka roller deltar i processen 

Starta kurstillfälle - den som startar arbetet med kurstillfället. Denna matar in merparten av kurstillfällets uppgifter, så långt som det är möjligt. 

Granska kurstillfälle - den som granskar uppgifterna på kurstillfället och vid behov kompletterar med uppgifter som saknas.  

Granska och komplettera för utannonsering – Antagningsgruppen utannonserar aktuella kurstillfällen, görs efter Ladoks processteg.  

Statushöja till komplett – Ladoksupporten statushöjer kurstillfällen till komplett, görs efter Ladoks processteg. 

Att hitta till processen i Ladok 

Det finns flera vägar att hitta till processen i Ladok.  

Starta processen kan göras på två sätt: 

Via utbudsomgång 

  • Gå till Utbildningsinformation, hantera flera och välj Utbudsomgång 

  • Klicka på aktuell utbudsomgång, i nedan exempel Fristående kurs VT26 

  • När du är inne i utbudsomgången, gå till fliken Kurstillfällen 

Hantera flera
  • Finns det ett skapat utbud kan du nå kurstillfällesprocessen genom att klicka på ej kod i kolumnen tillf.kod. Om kurstillfälleskod har genererats redan kommer det finnas en kurstillfälleskod där som du istället kan klicka på för att komma in i processen.  

Tillf.kod

Via kursen  

  • Sök fram kursen du ska skapa kurstillfälle för i fliken Utbildningsinformation. Du behöver i den gröna menyraden välja rätt utbildningsnivå för att hitta kursen.  

  • Klicka på kursens benämning 

Sök kurs
  • Byt flik till Tillfällen och klicka på Nytt tillfälle med guide.  

Nytt tillfälle med guide

Behöver du hitta till en redan startad process kan du även gå via 

Direktlänk i bevakningsavisering 

Direktlänk till processteget du ska arbeta med i avisering från Mina bevakningar i Ladok 

Pågående arbete 

Klicka på Utbildningsinformation i den översta menyraden i Ladok. Klicka sedan på Hantera flera i den nedre menyraden, för att öppna rullgardinsmenyn. I rullgardinsmenyn klickar du på Pågående arbete. Under Guidetyp fäller du ut alternativet Utbildningsplanering och markerar Nytt kurstillfälle. Klicka på Sök

Om du får många sökträffar så kan du också filtrera på organisation, utbildningstypsgrupp och utförare och klicka på Sök igen. 

Alla processer som pågår och som du har behörighet till visas nu i sökresultatet, tillsammans med övergripande information om var i processen arbetet befinner sig, preliminär benämning, organisationsenhet och när det senast skedde något i processen. Klicka på länken till processteget på raden för den process som du söker.  

Processens steg och innehåll 

Navigering 

Starta process 

Steg 1: Redigera utkast (KTF GR/AV Redigera utkast kurstillfälle) 

Steg 2: Granska och komplettera utkast (KTF GR/AV Granska komplettera kurstillfälle) 

Steg efter processen: Handläggare AUA utannonserar utbud 

Steg efter processen: Handläggare AUA statushöjer till komplett 

Starta process 

Detta steg genomför du bara om du startar processen via kursen i Ladok. Om processen har startats genom att skapat utbud i Utbudsomgång så utgår detta steg och du startar i Steg 1: Redigera utkast. 

Roll: Starta kurstillfälle 

Uppgifter som ska fyllas i: 

Med planerad start

Här anger du vilken termin kurstillfället ska ges. Om tillfället ska ges över flera terminer så anger du terminen då tillfället ska starta.  

Kopiera uppgifter från

Här kan du välja att kopiera uppgifter från ett tidigare kurstillfälle, om sådant finns. För kurser på grund- och avancerad nivå ska endast kurstillfällen på nyinrättade kurser starta via kursen, och därför bör det inte finnas något tidigare kurstillfälle att kopiera från. 

Beskrivning/Övrig information, engelska

Beskrivning av processen. Förifylld text här är “Skapa tillfälle för:” och kursens namn. Denna information gäller bara för arbetet i processen och påverkar inte själva kurstillfället. Det du skriver här kommer bland annat att synas i processöversikten under Pågående arbete. Om du inte vill fylla i något här så klickar du bara på Nästa

Åter till navigering 

Steg 1: Redigera utkast 

Om processen har startats genom att skapa utbud i Utbudsomgång så är det i detta steg som du påbörjar arbetet. Vissa fält kommer redan vara förifyllda, medan andra är tomma. Har du kopierat ett tillfälle eller startar genom Utbudsomgång kommer fler fält vara förifyllda än om du skapar ett tillfälle från start.  

I detta steg är inga fält obligatoriska. Däremot har du möjlighet att fylla i alla relevanta fält för kurstillfället. Inga ytterligare fält tillkommer i nästa steg, men vissa kommer att bli obligatoriska (se steg två nedan).  

När du är klar med detta steg hämtas kurstillfälleskoden in. När kurstillfälleskoden hämtats dyker det upp en orange ruta som säger att uppgifter har ändrats eller tillkommit. Om du då uppdaterar sidan kommer du att kunna se de nya uppgifterna.  

Roll: Starta kurstillfälle 

Steg 2: Granska och komplettera utkast 

Detta är det andra och sista steget i processen. När du är klar med detta steg sätts kurstillfället i status påbörjad och syns på KTH:s webb.  

När du är klar med detta steg hämtas registreringsperiod och studietakt in. När kurstillfälleskoden hämtats dyker det upp en orange ruta som säger att uppgifter har ändrats eller tillkommit. Om du då uppdaterar sidan kommer du att kunna se de nya uppgifterna. 

Roll: Granska kurstillfälle 

Obligatoriska uppgifter i detta steg:  

  • Startperiod 

  • Undervisningstid 

  • Undervisningsform 

  • Studieort 

  • Finansieringsform 

  • Studieavgiftsbelagd 

  • Studieperiod inkl. Läsperiodsfördelning och omfattning 

  • Minimum antal platser 

  • Utbildningsplatser  

  • Undervisningsspråk 

  • Visa på svenska sökandewebben 

  • Visa på engelska sökandewebben 

  • Fristående kurs 

Åter till navigering 

Steg efter processen: Handläggare EDO/AUA utannonserar utbud 

När processen är avslutad kommer handläggare på EDO/AUA, Antagningsgruppen, att komplettera tillfället med uppgifter som krävs för utannonsering, om kurstillfället ska utannonseras.  

Steg efter processen: Handläggare EDO/AUA statushöjer till komplett 

När det ska vara möjligt att göra antagning på kurstillfället kommer handläggare på EDO/AUA, Ladoksupporten, att statushöja tillfället till Komplett. För kurstillfällen som ska utannonseras görs detta vid särskilda tidpunkter enligt tidplan. För kurstillfällen som inte ska utannonseras görs detta löpande. 

Förklaring av fälten 

Undervisningstid

Anger om kursen ges dagtid, kvällstid eller veckoslut.  

Undervisningsform

Anger om kursen ges på campus eller som distanskurs. 

Studieort

Anger var utbildningen ges. välj det campus där undervisningen sker. 

Finansieringsform

Anger hur kursen finansieras och utgör underlag för den ekonomiska uppföljningen. För kurser på grund- och avancerad nivå används följande finansieringsformerna: 

ORD ordinarie anslagsfinansiering: för kurstillfällen som ges inom program 

LL Livslångt lärande: för kurstillfällen som ges som fristående kurs 

Studieavgiftsbelagd

Ska alltid vara Ja.  

Studieperiod

Ange tillfällets studieperiod genom att välja datum med hjälp av datumväljaren.  

Om tillfället ska ges över flera terminer så behöver du lägga till studieperioder och högskolepoäng även för de resterande terminerna. Klicka på knappen Lägg till studieperiod för att lägga till ytterligare en studieperiod och ange datum och högskolepoäng för den nya studieperioden. Kom ihåg att justera den första periodens högskolepoäng så att perioderna tillsammans resulterar i kursens totala omfattning. Upprepa detta tills hela kurstillfällets studieperioder är ifyllda.  

VIKTIGT: För att studenten inte ska få problem med CSN så är det viktigt att det inte uppstår glapp mellan studieperioderna för kurser som studenten är registrerad på under en termin. 

Läsperiodsfördelning

Klicka på Lägg till. I Läsperiodskod, ange P0, P1, P2, P3, P4 eller P5. I omfattning, ange hur många poäng som ska ges i perioden. Formatet måste vara poäng och en decimal, med kommatecken eller punkt. Klicka på Lägg till för att lägga till ytterligare läsperioder. KTHs läsperioder fastställs i beslut om läsårsindelning för respektive läsår. 

OBS! Ladok har inga automatiska kontroller på dessa fält utan det går att fylla i vilka värden som helst utan att systemet säger ifrån. För att poängfördelningen ska kunna visas ut på webb måste uppgifterna vara angivna enligt ovan format. Du måste även själv se till att läsperioderna stämmer överens med studieperiodernas längd. Såhär kan det se ut på ett kurstillfälle om 7,5 hp som går hela våren 2026:

Läsperiod

Minimum antal utbildningsplatser

Kurstillfällets minsta antal platser. Behöver anges för att kunna ställa in kurstillfället ifall det ej finns tillräckligt sökande.  

Utbildningsplatser

Kurstillfällets max antal platser. Är samma som planeringstal. Ange 999 om antal platser är obegränsat. 

Undervisningsspråk

Välj undervisningsspråket i rullgardinsmenyn. 

Visas på engelska sökandewebben 

Om kurstillfället ska visas på universityadmissions.se för internationella sökande: välj Ja. OBS! Detta ska endast göras om undervisningsspråket är engelska. 

Visas på svenska sökandewebben 

Om kurstillfället ska utannonseras till antagning.se: välj Ja.  

Om tillfället ska visas på engelska sökandewebben så ska det alltid också visas på svenska sökandewebben, så om du har valt Ja för Visas på engelska sökandewebben så ska du också välja Ja här.  

Fristående kurs

Välj mellan ja och nej. Kurser med LL som finansieringsform ska alltid ha Ja. Alla andra kurstillfällen ska ha Nej. 

Obligatoriska träffar

Gäller fristående kurser som ges på distans. Ange 0 om det är en distanskurs helt utan träffar. Ange annars ingenting. 

Fritextord, Fritextord (engelska)

Gäller fristående kurser. För fritextsökning via antagning.se och i KTHs egna sökverktyg. Max 15v sökord per kurs 

Kortnamn på kurstillfället 

Här kan du skriva kort information om kurstillfället. Denna information syns i kurs- och programkatalogen, i rullistan under “kursomgång”. 

Målgrupp

Ange kurstillfällets målgrupp. Informationen i fältet syns i kurs- och programkatalogen. 

Urvalskriterier

Ange urvalskriterierna för kursen. Informationen i fältet används vid urval om antal sökande överstiger kursens max antal platser. Om detta fält lämnas tomt kommer urvalet att göras genom lottning. 

Medarbetarkopplingar

Här lägger du till kursansvarig och lärare. Det finns många olika roller att välja mellan i rullistan. På kurstillfälle är de enda relevanta rollerna Kursansvarig och Lärare.  

Det går att lägga till flera personer av samma kategori. Kursassistenter/amanuenser lägger du till direkt i Canvas, inte i Ladok.