Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Utbudsomgång Fristående kurs

Del av verksamhetsprocess

Arbetet i Utbudsomgång är en del i verksamhetsprocesserna Ta fram utbildningsubud för fristående kurser  och Publicera och marknadsföra fristående kurser

Förutsättningar

För att kunna lägga in ett kurstillfälle i utbudsomgången för fristående kurser behöver det finnas en inrättad kurs med beslutad kursplan.

Starthändelse för flöde

Dags att planera för hantering av utbildningsutbud

Resultat

Presumtiv student har fått rätt information för välgrundade val av kurs.

Presumtiv student kan anmäla sig till KTH:s kursutbud för fristående kurs.

KTH har nått rätt målgrupp.

Roller som arbetar i flödet

Handläggare AUA (Antagningsgruppen, Ladoksupport)

UPL - Starta kurstillfälle: Kursadministratör/handläggare för fristående kurs

UPL - Granska kurstillfälle: Kursadministratör/handläggare för fristående kurs

Att hitta till funktionaliteten i Ladok

  • Gå till Utbildningsinformation, hantera flera och välj Utbudsomgång

  • Klicka på aktuell utbudsomgång, i detta fall Fristående kurs VT26

  • När du är inne i utbudsomgången, gå till fliken Kurstillfällen

Hantera flera

Moment i arbetsflödet

  1. Skapa ny utbudsomgång fristående kurs (handläggare AUA)

  2. Skapa förslag på kurstillfällen i utbud (handläggare/administratör skola)

  3. Skapa utbud (handläggare/administratör skola)

  4. Arbeta i processen Skapa kurstillfälle

    a. Handläggare/administratör skola skapar utkast till kurstillfälle
    b. Handläggare/administratör skola granskar utkast och statushöjer till påbörjad
    c. Handläggare AUA utannonserar utbud
    d. Handläggare AUA statushöjer till komplett

Moment 1: Skapa ny utbudsomgång Fristående kurs

Handläggare på AUA skapar en ny utbudsomgång med benämning “Fristående kurs, termin XX”. Utbudsomgången som skapas upp har inställningar för vilken information på kurstillfällen som ska kopieras från föregående år, vad som ska vara förifyllt etc., men den innehåller inte några kurstillfällen. Utbudsomgången skapas upp i samband med att planeringen för det aktuella utbudet startar.

Moment 2: Skapa förslag på kurstillfällen i utbud

Handläggare/administratör kopierar kurstillfällen från föregående år och masshanterar studieperioder för tillfällena. Studieperioden kan fortfarande ändras i processtödet i ett senare moment i flödet. I det fortsatta exemplet ska vi skapa utbudet för vårterminen 2026.

  • Gå till knappen Åtgärder och välj Kopiera kurstillfällen. OBS! Om du behöver hämta ett kurstillfälle som redan finns, t.ex. om det är ett kurstillfälle skapat utanför utbudsomgången på en nyinrättad kurs, ska du välja Lägg till existerande kurstillfällen.

Kopiera kurstillfällen
  • Sök fram de kurstillfällen du vill kopiera från. Du kan söka på olika sätt, beroende på vad du vill hitta. Ett exempel är att söka fram alla kurstillfällen som gick VT25 på din skola. Då ser sökningen ut som nedan. Du kan också söka på ett större tidsspann och söka kurs per kurs, och då ange kurskod i fältet utb.kod.

Sök kurstillfälle
  • Bocka i de kurstillfällen som också ska gå VT26. Klicka lägg till valda rader och klicka därefter på stäng. Se till att du får med alla kurstillfällen som ska gå VT26; du kan behöva göra flera olika sökningar för att hitta alla kurser du önskar. Kom ihåg att klicka på lägg till valda rader efter varje ny sökning.

  • Du ska i ett senare steg masshantera studieperiod. Därför kan det vara bra att i kopieringen börja med tillfällen som ska gå i t.ex. P3, masshantera studieperiod, och sedan göra om sökningen och då välja t.ex. P4.

Lägga till kurstillfälle
Stäng
  • När du klickat på stäng så ser du alla de kurstillfällen du lagt till, i status förslag. OBS! Det kan synas kurstillfällen från andra skolor som du inte ska arbeta med. Du kan filtrera vyn i organisationsenhet så att du endast ser tillfällen på din skola.

  •  Nu kan du masshantera studieperiod. Bocka i de kurstillfällen som ska ha en viss studieperiod, t.ex. P3. Klicka Ange studieperiod och ange den/de studieperioder som kurstillfället löper över.

Förslag
Ange studieperiod
  • Nu kan du se att perioden lagts till, i kolumnen tillfällesperioder.

Tillfällesperioder

Moment 3: Skapa utbud

  • När alla kurstillfällen som du ska arbeta med är inlagda i utbudsomgången och har fått en studieperiod, t.ex. alla kurstillfällen som ska ingå i utbudet för fristående kurs på din skola VT26, klicka på skapa utbud. Det gör att kurstillfällena skapas som utkast och det går att fortsätta att arbeta med dem i processtödet.

Skapa utbud
  • När du klickat skapa utbud kommer kurstillfällenas tillstånd att ändras till utbud. Du kommer in i processen för kurstillfälle genom att klicka ej kod och byta flik till att göra.

Ej kod - Att göra

Moment 4: Arbeta i processen Skapa kurstillfälle

Lathund för processen Skapa kurstillfälle för kurs på grund- och avancerad nivå hittar du här.

Processen Skapa kurstillfälle är densamma oavsett om tillfället skapas via utbudsomgång eller direkt på kurs, och är också samma oavsett vilken typ av utbudsomgång det skapas i.