Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Campus2030-projektet söker nya forskare för medverkan som hologram

Bildkollage med skärmdumpar från de olika hologramstationerna.
Publicerad 2025-04-16

Scanna QR-koden och svep med mobilen tills du ser ett hologram dyka upp på mobilskärmen, till exempel en forskare som berättar eller ett autonomt fordon som åker förbi på vägen strax till vänster. Idag finns tre sådana hologram-stationer på KTH campus. Nu vill Campus2030-projektet utveckla konceptet.

– Vi hoppas att Campus2030 framöver inte bara kommer att lyfta transportforskningsområdet på KTH, utan också fungera som ett stöd för breddad rekrytering och ökat deltagande. Nu kommer vi att lägga till fler hologram-stationer, och samtidigt utveckla andra aspekter av projektet, berättar Nicole Kringos, avdelningschef vid KTH Highway & Railway Engineering och föreståndare KTH Road2Science Center.

Att utveckla projektet innebär bland annat att följande kommer att erbjudas:

Skattjakt på campus. Alla hologram kommer att kopplas samman, vilket möjliggör en interaktiv skattjakt på campus. Med detta kan Campus2030 erbjudas som en aktivitet för exempelvis skolgrupper, där de som slutför skattjakten får ett pris. 

Dynamisk plattform för undervisning, genom att bygga en infrastruktur som gör det enkelt för KTHs lärare och forskare att ladda upp nytt material, till exempel efter ett spännande exjobb. Målet är att Campus2030 ska bli en integrerad del av undervisningen och utvecklas organiskt över tid. 

Bredare användningsområde. Campus2030 samarbetar även med KTHs Biblioteket, International Student Recruitment och KTH Entré, som alla kommer att få sina egna hologramstationer. Syftet är att Campus2030 inte bara ska handla om transportforskning, utan bli en plattform med innehåll som är relevant för hela KTH.Campus2030 ska även omfatta KTH:s övriga campus.

– Vi vill ta ett bredare grep, kanske finns det forskare inom arkitektur eller vattenområdet med en transportkoppling som vill delta? Hör av er till mig! hälsar Nicole Kringos.

Sponsor för transporthologramen är Centre for Transport Research Environment with Novel Perspectives, TRENoP.

Fakta Campus2030

Syftet med Campus2030-projektet är att bygga en digital tvilling av KTH campus. Tvillingen finns nu etablerad vilket är en förutsättning för att kunna placera ut hologram på olika fysiska platser.

Tanken är att lyfta fram vad som finns bakom KTHs’ tegelväggar och är gömt i labben. Vid hologram-stationerna går det att se saker som man annars inte skulle se. Idag finns tre hologramstationer som visar upp ett antal transportforskare som ger korta presentationer, men även fordon och väginfrastruktur med kortare textbeskrivningar. Ladda ner appen ”Campus 2030” för att se dem.