Till innehåll på sidan

Etablering av centrumbildningen Centrum för framtidens sjömat, Blå mat

Publicerad 2020-12-16

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson beslutar att etablera rubricerade centrumbildningen Blue Food med mandatperiod 2021-01-01 – 2024-12-31 med ABE-skolan som värdskola. I samma beslut utses Universitetslektor Fredrik Gröndahl till centrumföreståndare.

Syftet med centrumbildningen Blå mat är att etablera ett nationellt sjömatscentrum, som har som målsättning att utveckla svensk hållbar produktion av sjömat som blir tillgänglig för fler människor i hela Sverige. En primär uppgift är att utnyttja den vilda fiskfångsten mer effektivt samt att utveckla ett modern vattenbruk för fisk, skaldjur och alger i samarbete med ett 70-tal partner.
Centrumets parter utgörs av KTH, Uppsala universitet, SLU, Chalmers, Göteborgs universitet, RISE, IVL och Innovatum Science Park. Därutöver finns ett drygt 60-tal stödpartners som bidrar med naturabidrag.

Fredrik Gröndahl
Fredrik Gröndahl
universitetslektor, docent 087906158