Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Upptäck DiSa-labbet – en unik resurs för interaktiv undervisning

Publicerad 2025-03-26

Labbet för Digital Samhällsbyggnad (DiSa) på Teknikringen 78 erbjuder ABE-skolans lärare och studenter en levande verkstad för den digitala informationsprocessen i den byggda miljön. Utöver programvara för visualisering och BIM-modellering finns VR- och AR-utrustning, skannrar, 3D-skrivare och även en liten flotta med drönare i olika storlekar.

Kjartan Gudmundsson (Foto: Privat)

Kjartan Gudmundsson  är lärare och forskare vid institutionen för byggvetenskap och berättar mer om hur du som lärare på ABE kan använda DiSa i din undervisning.

Vad är Labbet för Digital Samhällsbyggnad (DiSa)?

- DiSa-labbet är en toppmodern infrastruktur utrustad med kraftfulla datorer och avancerad mjukvara för bl.a. simulering, dataanalys, punktmolnshantering och laserskanning kopplat till den byggda miljön. Labbet utformades utifrån behov och önskemål från lärare vid olika institutioner på ABE-skolan, med målet att skapa en modern undervisningsmiljö där studenter och lärare kan arbeta mer dynamiskt och praktiskt. Idag används labbet bl.a. för undervisning och projekt inom punktmolnshantering och 3D-modellering av byggnader, men jag vill verkligen uppmuntra fler lärare från olika delar av skolan att ta chansen att använda DiSa-labbet i sin undervisning.

Vad är speciellt med DiSa?

- DiSa-labbet utmärker sig genom sin tekniska kapacitet och flexibilitet. Datorerna är betydligt kraftfullare än de som finns i vanliga datasalar eller på studenternas egna laptops, vilket gör det möjligt att hantera komplexa beräkningar och simuleringar. Den avancerade programvaran stöder flera specialiseringar inom ABE-skolans område och möjliggör innovativa arbetsmetoder genom att kombinera teori och praktik i samma rum. DiSa fungerar som en kombination av föreläsningssal och datasal i ett, vilket gör det möjligt för lärare att inleda med en kort föreläsning för att introducera t.ex. projektuppgifter, varefter studenterna direkt kan börja skriva, modellera och räkna. Detta upplägg skapar en interaktiv och engagerande lärmiljö där studenterna är aktiva genom hela undervisningsmomentet.

Datorerna är utrustade med specialiserade programvaror och resurser såsom modelleringsprogram för fotogrammetri och hantering av punktmoln för byggnadsinformationsmodellering (BIM), visualisering, programmering och parametrisk konstruktion och design, bland annat Revit, Enscape, Rhino, Grasshopper och Python. Dessutom finns tillgång till högkvalitativ utrustning såsom Hololens, augmented reality-teknik och 3D-printers, vilket öppnar för nya pedagogiska möjligheter. Labbet är flexibelt och kan användas för undervisning, examensarbeten, projektarbeten och möten med industripartners.

Hur kan man som lärare på ABE använda DiSa?

Som lärare på ABE kan du använda DiSa-labbet på flera sätt. Det är dels en idealisk resurs just för interaktiv undervisning där korta introduktioner följs av självständigt arbete i avancerade program. Miljön är också utmärkt för grupp- och projektarbeten eller för exjobb, eftersom labbet erbjuder avancerade verktyg och program för djupgående analyser. Det är även en plats för industrisamarbeten, där möten och workshops med externa partners kan hållas, samt för tester och undervisningsexperiment där sensorer, AR-teknik och andra digitala verktyg kan utforskas.