Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

235 medlemmar – vill bli fler

Ove Bayard omgiven av två tavlor
Ove Bayard med två av tavlorna som lottades ut i Konstföreningens årliga lotteri. Till vänster ”8or” signerad Madeleine Pyk (f 1934), känd för sina målningar i naivistisk stil. Konstnären bakom "Ruggiga tallar på samma tragiska myr", Linda Lasson (f 1975), använder enbart svart tråd när hon skapar sina textiltavlor. Foto: Christer Gummeson
Publicerad 2024-02-12

Hallå där, Ove Bayard, mångårig ordförande för konstföreningen som inför årsmötet 21 februari hoppas på nya medlemmar – och sin efterträdare.

– Alla medarbetare på KTH är välkomna att vara med. Du behöver inte kunna så mycket om konst, det räcker med ett intresse. Det är trevligt att ihop med andra upptäcka konst med dess olika uttrycksformer och gå på guidade utställningar, besöka intressanta byggnader och platser, och göra hembesök hos konstnärer.

Konstföreningen har i skrivande stund 235 medlemmar, och börjar så smått närma sig sin 60-årsdag. Ordföranden Ove Bayard har suttit på sin post sedan 2006. Han säger att han både önskar att någon tar över som ordförande, och att fler öppnar för att sitta i styrelsen.

Så blir du medlem i KTH:s Konstförening

Mejla till kth-konst@kth.se om du vill bli medlem eller har några frågor.

Medlemsavgiften är 50 kronor i månaden och den dras på lönen.

Här kan du läsa mer  om KTH:s Konstförening, se en film från ett besök på Snösätra Wall of Fame, och spana in Instagram-kontot.

Du firar helst inte 20-årsjubileum?

– Nej. Det vore bra om någon annan kom in med nya idéer. Men jag känner ett ansvar och vill inte lämna någon i sticket. Jag fortsätter om ingen annan kan tänka sig ordförandeposten.

– Vill man engagera sig lite extra så är styrelsearbetet både stimulerande och givande. Du lär dessutom känna fler kollegor. Det är möjligt att komma in som adjungerad och prova på att jobba parallellt med någon. Jag gjorde själv det innan jag efterträdde Eva Gate.

Hur har åren som ordförande varit?

– Inspirerande och väldigt roliga. Vi är ju ett team, styrelsen och inköpsnämnden, som jobbar tillsammans och hittar på aktiviteter. I snitt varannan månad gör vi studiebesök. Tidigare har vi exempelvis sett Lars Lerin-utställningen på Liljevalchs, besökt Spökslottet på Drottninggatan, samt Millesgårdens utställning ”Glasstress” med verk av bland andra Marie-Louise Ekman och världsberömde Ai Weiwei.

– Föreningen har också några stående punkter, så som sommarutflykt och konstlotteri. I årets dragning i början av februari lottades 35 verk ut. Till lotterierna strävar vi alltid efter att köpa in konst av svenska, nu levande, konstnärer.

Vilken typ av konst fokuserar ni på?

– Traditionellt har det varit mycket målningar men nu är fotografi väldigt inne. Det kan vara allt möjligt, skulpturer, trä, glas och textil.

Text: Lars Öhman ( larsohm@kth.se )

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2024-02-12