Han flaggar för KTH
Daniel Stenlund vet det mesta om konsten att hissa flaggor.
Varje vardag klockan nio är det dags för honom och hans kollegor att se till att flaggorna på campus är uppe.
– Allmänna flaggdagar och när någon disputerar- då hissar vi den blågula, berättar han.
Varje dag ser han och hans kollegor på KTH:s hantverksgrupp, till att flaggstången bakom Brinellvägen 8 och de två på borggården pryds av rätt flagga.
– Det är skönt att få hissa svenska flaggan särskilt när det är sommar och klarblå himmel, vindstilla och fåglarna sjunger. Vintertid har också sin charm i snöstorm och blåst. Daniel Stenlund har jobbat på hantverksgruppen i fem år. Flagghissningen är en liten del av allt han gör såsom till exempel ser till att allt fungerar i lärosalarna innan de tas i bruk för dagen och kollar igenom studentbostäder på campus.
Men åter till flaggorna. När någon disputerar är svenska flaggan i topp och namnet på den som disputerar står på en skylt på Lindstedtsvägen 3.
Varje år är det 20 allmänna flaggdagar som midsommardagen och Nobeldagen den 10 december som fastställts av regeringen. Omkring 250 personer lägger fram och försvarar sin doktorsavhandling och då åker den blågula flaggan upp.
KTH:s ledning kan också bestämma om det ska flaggas vid andra tillfällen och av andra orsaker. Sedan 2015 hissas Pride-flaggan i samband med Pridefestivalen i början av augusti.
Någon enstaka gång har det hänt att någon velat sno hem en flagga, men det var på den tiden flaggorna hissades med ett snöre. Numera händer det aldrig.
Nu är det en vev utvändigt på flaggstången och själva flaggspelet är inne i stången.
– Allting är i stången och sedan dess har vi inte blivit av med några flaggor.
Klockan tre på vintern och vid skymning halas de blågula flaggorna och KTH-flaggan hissas i stället. Den är alltid i topp resten av tiden.
KTH har en riktlinje/policy för flaggning som ses över och en ny är på gång.
Text: Jill Klackenberg
Film: Marianne Norén och Jill Klackenberg