Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

ITM Lärande ses över i två rapporter

Människor framför byggnader
I två olika rapporter ses verksamheten på ITM Lärande över.
Publicerad 2025-05-13

I två olika utredningar ses verksamheten vid Institutionen för lärande på ITM över. Dels när det gäller hur de KTH-gemensamma uppgifterna på institutionen ska organiseras, dels kring KTH:s lärarutbildning.

Den ena är en fördjupad utredning av en som gjordes i fjol med syfte att ge en sammanhållen bild av verksamhet, finansiering och ansvarsfördelning.

Utredarna har denna gång tittat närmare på vad resten av KTH har för behov av verksamheten på ITM Lärande i fråga om högskolepedagogik, digitalt lärande, språkutbildning, teknikvetenskaplig kommunikation och global kompetens.

– Verksamheten har rullat på i tiotalet år, men behoven har ändrats till exempel genom de lärdomar vi gjorde under pandemin när undervisningen ställdes om på kort tid, säger professor Per Berglund, som gjort utredningen tillsammans med Åsa Gustafson på ledningskansliet.

"Stort engagemang"

Genom samtal med ett stort antal lärare vid KTH, ledningen på KTH och på ITM-skolan samt fakultetsråd, ledningsgrupp, THS med flera ger utredarna en fördjupad bild av behoven.

– Engagemanget har varit väldigt stort och vi har fått in mycket tankar kring hur behoven ser ut för de uppdrag som ITM Lärande stått för till övriga KTH, säger Per Berglund.

Utredningen utmynnar i 13 förslag, varav några är:

  • Att flytta en del av det lärarnära pedagogiska och tekniska stödet från institutionen till skolorna
  • Att fasa ut delar av den språkutbildning som finns på ITM Lärande i dag och fortsatt erbjuda kurser bara på svenska och engelska
  • Att styrning och uppföljning av de KTH-gemensamma uppdragen ska skötas av Fakultetsrådet.

Olika tidshorisont

– Vi har sett det som att aktiviteterna vid Lärande ju är kvalitetshöjande och Fakultetsrådet är kvalitetsbevakande. Genom åren har detta legat på olika instanser och ett syfte med utredningen är ju att göra det tydligare, säger Per Berglund.

ITM Lärande har genom sitt uppdrag gentemot övriga KTH haft en del av sina resurser i form av avlyft, det vill säga öronmärkta pengar, från KTH:s forsknings och utbildningsanslag. Här föreslår utredarna en minskning av avlyften, vilket gör ITM Lärande mer lik en vanlig institution på KTH.

De två rapporterna utgör nu beslutsunderlag för rektor som också ska lyfta dessa i ledningsgruppen.

– Vi kommer att bereda dessa två tillsammans och se på konsekvenserna på ett samlat sätt även om tidshorisonten för genomförande däremot kan bli olika, säger rektor Anders Söderholm.

I den andra rapporten Lärarutbildning i samarbete mellan KTH och SU, Stockholms universitet, föreslås ett långtgående samarbete mellan de två lärosätena och en funktion som ska samordna detta samarbete.

– Man kan väl säga att det är en återgång till ett samarbete som KTH och SU haft tidigare som går ända tillbaka till Lärarhögskolan i Stockholm, men som tunnats ut allt eftersom, säger utredaren Jörgen Nissen, docent i pedagogiskt arbete på Linköpings universitet och tidigare dekan för Utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet.

Framtida samarbete

Grundtanken är dessa två stora lärosäten som ligger nära varandra och som båda har lärarutbildning ska komplettera och stärka varandra istället för att ha parallella didaktiska och pedagogiska miljöer med liknande innehåll, enligt Jörgen Nissen. Han har tillsammans med universitetslektor Anna Jerbrant, KTH och Joakim Edsjö, professor på SU bland annat genom samtal med prefekter, studenter och studierektorer på respektive lärosäte utrett hur utvecklingen av samarbetet sett ut och tagit fram utgångspunkter för hur samarbetet skulle kunna se ut i framtiden.

– Om man ska beskriva det väldigt översiktligt går förslaget kring samarbetet ut på att ämnesundervisningen i fysik, kemi, matematik och teknik inom ramen för utbildningen civilingenjör och lärare samt teknikdidaktik ska fortsätta bedrivas på KTH medan det som rör skola, lärande, undervisning, den utbildningsvetenskapliga kärnan UVK och ämnesdidatik ska till största delen ligga på SU.

Samtidigt finns flera förslag kring förändringar av lärarutbildningarna i en nationell översyn  som sannolikt kommer innebära stora förändringar oavsett och som berör den nu gjorda utredningen av samarbetet mellan SU och KTH.

Rapporterna Lärarutbildning i samarbete mellan KTH och SU Om lärarutbildningen (pdf 1,4 MB) samt Fördjupad intern utredning om de KTH-gemensamma uppgifterna inom institutionen ITM Lärande Fördjupad utredning (pdf 336 kB) .

ITM Lärande består av tre avdelningar och ett centrum, Lärande i STEM, Digitalt lärande, Språk och Kommunikation samt Vetenskapens Hus. Institutionen har en omsättning på drygt 140 miljoner kronor varav drygt 50 miljoner utgör en ersättning för övergripande KTH-uppdrag. Resterande resurser avser utbildning och forskning.

Text: Jill Klackenberg ( jillk@kth.se )
Foto: Daniel Lindmark

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2025-05-13