Lär dig förebygga brand och agera säkert om larmet går
Hallå där, Erik Svärd, säkerhetsspecialist på KTH:s säkerhetsavdelning. Du är kursansvarig för en ny personalutbildning i brandsäkerhet som är obligatorisk för alla nyanställda, berätta mer!
– Det är en grundläggande utbildning om KTH:s brandrutin och den är generell för KTH:s kontorsmiljöer. Syftet är att ge kunskap och information som alla behöver för att bli säkra på hur de ska agera i händelse av brand och för att kunna bidra till en brandsäkrare arbetsmiljö. Kursen informerar också om den nya utrymningsorganisationen.
Vad innebär den nya utrymningsorganisationen?
– Det nya är att vem som helst vid behov ska kunna ta uppgiften som utrymningsledare. Det är den person som är först fram till utrymningsvästen som agerar utrymningsledare. Det ställer förstås krav på att personen har satt sig in i vad det åtagandet innebär. Det får man lära sig på kursen, samt att det finns åtgärdskort som konkret stöd till utrymningsledaren.
Var finns utrymningsväst och åtgärdskort?
– Det pågår ett arbete på KTH att säkerställa att all utrustning för brandsläckning och utrymning finns samlad vid utrymningsvägarna. Där kommer det att finnas väst och åtgärdskort till utrymningsledaren. Där finns också en utrymningsplan som visar vägarna ut från lokalen. Ofta finns där också brandsläckare samt brandlarmsknappen, om brandlarmet behöver aktiveras manuellt.
Hur vet jag vad jag ska göra om det börjar brinna någonstans?
– Om du ser eller känner lukten av brandrök ska du agera enligt KTH:s brandrutin Rädda – Varna – Larma – Släck – Utrym. KTH har tagit fram skriften Säkerhet på KTH. Den består av instruktioner och checklistor för alla att använda vid olika allvarliga händelser. Där finns anvisningar för hur var och en ska agera i händelse av brand, larm eller rök. Säkerhet på KTH finns på intranätet samt på alla arbetsplatser.
Berättat för Marianne Norén