Till innehåll på sidan

På plats i pandemin, del tre

Publicerad 2021-03-01

I ett år har vi levt med pandemin som hastigt förändrade arbetsvardagen för många. Det dagliga arbetet på campus byttes till hemmakontor och undervisning på distans. Men inte för alla medarbetare på KTH.

I en artikelserie med temat "att arbeta på KTH under pandemin" berättar några kollegor, som av olika skäl inte kan jobba heltid hemifrån, hur det är att vara och arbeta på ett folktomt KTH.

”Jag känner mig för det mesta trygg”

Rebecka Viktorin är servicekoordinator på Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS).

Bakom en receptionsdisk sitter en kvinna och pratar med en stående man framför disken.
Rebecka Viktorin, foto: Fredrik Persson.

Även om studenter fortsätter ta sig till campus är det en avsaknad av kollegor i korridorerna, konstaterar Rebecka Viktorin och det känns speciellt.

– Inom min arbetsgrupp har det blivit ändrade arbetsuppgifter och omfördelning av ansvarsområden. Kommunikationen med varandra sker mestadels digitalt nu för tiden.

Även om Zoom kan vara effektivt som arbetsverktyg saknar hon det fysiska mötet.

Hur ser en arbetsdag ut nu jämfört med tidigare?

– Det är ett helt nytt arbetssätt nu. Vi försöker alltid ge personlig och närvarande service. Det är en utmaning nu när det mesta blivit digitaliserat. Vi vill fortfarande kunna tillgodose verksamhetens behov och arbetar aktivt med hur vi ska göra det.

– Idag har vi begränsade öppettider i våra servicecenter men ska fortfarande erbjuda samma tjänster, konstaterar Rebecka Viktorin.

Vad tänker du om att många kollegor kan jobba hemifrån men inte du?

– Alla på KTH har olika roller och fyller olika funktion. För att jag ska kunna utföra mitt jobb behöver jag ibland vara på plats. Jag skulle inte kunna göra allt som behövs hemifrån. För mig är det rätt logiskt. Jag är snarare tacksam för att de som kan jobba hemifrån gör det.

Rebecka Viktorin känner sig mestadels trygg på jobbet ur ett smittsäkerhetsperspektiv.

– Jag och mina kollegor visar respekt mot varandra genom att hålla avstånd. Vi har också fått utrustning som ska skydda oss mot smittor.

Text: Moa Hörnquist

”Jag skannar all post och mailar till mottagaren” 

Hampus Grönberg är vaktmästare och ansvarig för tentaskanningen på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE).

En man i grön keps sitter framför skrivbordet i ett kontrorsrum
Hampus Grönberg på sitt kontor, foto: privat.

Hampus Grönberg promenerar dagligen till och från jobbet, vilket han även gjorde innan pandemin. Därför känns det ok för honom att ta sig till kontoret.

– Det finns alltid saker att göra som kräver att jag är här, även när ingen annan är det. Posten ska tömmas och ibland behöver något lagas. Det är ingen brist på jobb, men campus känns tyst och tomt numera.

I början var Hampus Grönberg nästan ensam i byggnaden. Numera träffar han i alla fall några kollegor, fast på avstånd förstås.

– Jag delar upp jobbet. Saker som måste utföras på plats gör jag exempelvis på förmiddagen. Beställningar, zoom-möten och annan administration gör jag hemifrån på datorn.

Hampus Grönberg har som många andra förändrat sitt arbete efter de nya förutsättningarna som dykt upp under pandemin.

– Vi får ju fortfarande en hel del post, men när nästan ingen är på plats så räcker det ju inte med att dela ut den i postfacken. Jag har därför börjat skanna all post och mailar den till mottagaren. Större innehåll som böcker och broschyrer fotograferar jag och mailar sedan bilden istället.

Den största skillnaden i jobbet är att tentaskannandet nästan har upphört nu när så många tentor sker digitalt. Istället är Hampus Grönberg involverad i skolans projekt att uppdatera tekniken i alla mötesrum, vilket han gör i nära samarbete med IT-avdelningen.

– Det blir väldigt mycket bättre – både ljud och bild. När fler återkommer till campus kommer behovet av hybridmöten öka. Det känns roligt att bidra till att vi är förberedda för det.

Text: Josefin Backman

Tidigare artiklar:

På plats i pandemin, del ett
På plats i pandemin, del två

I sista artikeln i serien:

Porträttbild på kvinna i kort hår och glasögon

”Vi fick ställa om till coronastädning” – Rose-Marie Öhman, arbetsledare inom lokalvården på Gemensamt verksamhetsstöd (GVS).

Porträttfoto på ung man i luvtröja

Till sommaren hoppas jag att allt ska vara över– Jesper Skult, utbildningsadministratör på Skolan för teknikvetenskap (SCI).

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-03-01