Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ministudio

En ministudio är en komplett inspelningslösning, för de som vill spela in egna undervisningsvideor och digitalt utbildningsmaterial.

En liten komplett studio

Ministudio – spela in video för undervisning på din skola

Lunch 'n' Learn: Webbinarium 2021-10-13

KTH:s ministudior är till för lärare och personal på KTH, och låter anställda spela in och producera kompletta videor. Lärare använder ofta ministudiolösningen för att producera videorelaterat utbildningsmaterial till studenter, exempelvis förinspelade föreläsningar eller informationsfilmer.

Du som lärare behöver inte avancerade förkunskaper i videoinspelning för att arbeta med ministudion. Inspelningsutrustningen som köps in av KTH:s skolor ger lärare möjlighet att spela in och redigera föreläsningar och lektioner i färdiga ministudior.

Se introduktionsvideo för ministudio

En fördel med ministudion är att utrustningen är framtagen för att hålla god teknisk kvalitet. En annan fördel att utrustningen, såväl hårdvara som mjukvara, är standardiserad. Det innebär att ministudion är enkel att supportera.

KTH:s skolor köper in ministudio

Det är KTH:s skolor som köper in ministudion och den beställs av IT-support. Ministudion består av ett färdigt paket med inspelningsutrustning som ställs i ordning i exempelvis ett mindre rum eller i ett mötesrum på skolan. IT-support hjälper till med installation och montering av inspelningsutrustningen. Kom ihåg att ministudion måste beställas och levereras, så var ute i god tid med din förfrågan om du vill använda en ministudio.

Läs mer om Inköp av ministudio för videoinspelning .

Användningsområden

Ministudion används för följande uppgifter.

  • Inspelning och redigering av undervisningsmaterial- och videor, exempelvis
    skärminspelningar med lärare i eller utanför bild
  • Ljud- och röstinspelningar
  • Vid framställande av material som kräver bättre teknisk kvalitet än majoriteten av heminspelningar

Ministudion är mindre lämpad för exempelvis reportage och inspelningar med fler personer i bild pga rumsliga begränsningar och monteringsupplägg

Studiomiljö

Ministudio på ett justerbart skrivbord
En ministudio iordningställd i ett mindre rum. Studion består av mikrofon, videokamera med fjärrkontroll, två LED-lampor, en dator med skärm, mus och tangentbord, två högtalare, samt ett justerbart skrivbord.

Utrustning

Den tekniska utrustningen som ingår är följande:

  • En stationär dator
  • En talarkamera som går att styra med fjärrkontroll
  • En riktad mikrofon för bra ljudupptagning
  • Två stycken LED-lampor på justerbara stativ
  • Högtalare för monitorering av ljudet
  • Greenscreen duk med upphängningsram.

Mjukvara

Den programvara som ingår för videoredigering är Camtasia och Kaltura. Camtasia ger tillgång till något mer avancerade videoredigeringsalternativ, medan Kaltura erbjuder enklare programfunktioner. Standardprogram, som exempelvis PowerPoint och Word, ingår även. Finns behov av ytterligare specifika programvaror, som inte ingår i standardpaketet, går det bra att vända sig till it-support, för att komplettera ministudion med dessa.

I ministudion ingår både en digital och en utskriven version av en guide till Camtasia. Den digitala versionen finner du på datorns skrivbord när du loggar in i ministudiodatorn. Den utskrivna versionen återfinns på ministudions fysiska skrivbord.

Läs mer om att Spela in med Kaltura Capture .

Läs mer om att Spela in med Camtasia .

Arbete i ministudio

Förberedelser innan inspelning

Boka tid för inspelning enligt din skolas rutiner. Därefter:

  • Sammanställ ditt digitala utbildningsmaterial, exempelvis Powerpoint-slides.
  • Utarbeta manus och ev. talepunkter.
  • Planera inspelningen genom att öva. Detta rekommenderas för att effektivisera arbetet vid inspelningstillfället.
  • Förbered plats i molntjänsten, för att spara ditt inspelade material.

Starta systemet

Börja med att starta hårdvarusystemet. Vid start ska alla inställningar vara automatiskt färdigställda. Logga in med ditt KTH-id och starta programvaran för presentation och inspelning. Spara därefter dina projektfiler i en mapp, på ett bra ställe för arkivering, samt gör en testinspelning.

Spela in och redigera video

Nu är du redo att spela in din undervisningsvideo. Under inspelningsprocessen kan du stoppa inspelningen, göra nya tagningar och ta pauser vid behov.

Redigering av inspelade klipp görs i inspelningsprogrammet du valt, Camtasia eller Kaltura. KTH Play (Kaltura) rekommenderas främst för kortare videor som inte behöver uppdateras eftersom dess redigeringsfunktioner är mycket begränsade. 

Vid inspelningar där mer avancerade funktioner behövs vid videoredigering är Camtasia att föredra. Det krävs dock lite tid att lära sig verktyget. Du kan läsa mer om inspelning och mjukvara under länkarna nedan.

Läs mer om att Spela in video .

Läs mer om att Redigera video .

Efterproduktion och tillgänglighetsanpassning

Efterproducera därefter din film inför publicering. Under detta steg sker detaljklippning, ev. justering av ljus- och färgnivåer, samt kontroll av ljud för slutversion. Tillgänglighetsanpassning av din video sker även under efterproduktionen, genom textning och ev. syntolkning. Efter detta steg är du klar med din undervisningsvideo, som nu är redo att exporteras och publiceras på KTH Play.

När inspelningssessionen är färdig, loggar du ut från ditt konto.

Läs mer om Textning av video .

Läs mer om att Publicera video .

Kontakt

För mer information och beställning av ministudio, kontakta KTH IT-support via it-support@kth.se .