Till innehåll på sidan

3 tips för en lyckad presentation

Syntolkning: Man i kostym som håller ett papper med handskrivna siffrorna listade 1,2,3 mot kameran.
Publicerad 2019-05-08

Att nå ut med sitt budskap till sin publik är en konst, oavsett om du lär ut avancerad matematik eller presenterar ett projekt för dina kollegor. Jonas Thorén jobbar på ITM-skolan med mediaproduktion & utveckling av digitala lärandemiljöer. Här ger han sina 3 hetaste tips för en bättre presentation.

”Vem som helst kan lära sig att skapa mer tillgängliga, mediepedagogiska och engagerande Powerpointpresentationer. Det handlar enbart om kunskap och motivation.

När jag håller i workshops, föreläser, och coachar lärare i presentationsdesign och videoproduktion brukar jag prata om tre olika typer av kvalitet:

1. Tillgänglig kvalitet – går det att se, höra och tyda allt innehåll ordentligt?

Kontrollera:

  • typsnitt och läsbarhet,
  • att bilder och grafik har tillräcklig upplösning,
  • att radavstånd och marginaler är tillräckliga för läsbarheten,
  • att färgvalen ger tillräcklig kontrast.

Det är några exempel på saker som du bör tänka på ur ett tillgänglighetsperspektiv.

2. Mediepedagogisk kvalitet – är det lätt att hänga med och komma ihåg det viktigaste i presentationen?

  • Bearbeta din text ordentligt och försök hålla dig till några få nyckelord istället för tunga textblock och punktlistor.
  • Läs inte upp det som står på sidorna. Det är svårt för oss att ta in samma information från flera olika ställen.
  • Använd PowerPoints animationsverktyg för att förtydliga saker i presentationen, på ett både mediepedagogiskt och engagerande sätt.

3. Engagerande kvalitet - hur engagerande är din presentation?

  • Tänk mer rörligt och i bilder! Det finns flera webbplatser där du fritt kan ladda ner bilder och video att använda för utbildning och kommunikation, t.ex. www.pixabay.com och mitt Flickr-galleri ’Society and Technology’, där det finns ett hundratal bilder att använda fritt till icke-kommersiella presentationer.
  • Fotografera och filma mer på egen hand! En smartphone är allt som behövs. Det finns också appar som gör en smartphone till en bättre videokamera, t.ex. Moviepro for IOS, and Cinema FV-5 for Android. Skapa ditt egna bildarkiv att hämta material ifrån och dela gärna med dig!
Syntolkning: Jonas Thorén mot grön bakgrund, håller en videokamera och en smartphone framför sig.

Det finns redan personalutbildningar i retorik och presentationsteknik på KTH, men jag anser att det också behövs en kurs i presentationsdesign och digitalt berättande. Den kursen är jag redo att starta upp när som helst, bara någon ber mig. Till dess får ni hålla till godo med min blogg www.digitalkvalitet.net ."

Ladda ner KTH's PowerPoint-mall

Kontakta mig här

Text: Jonas Thorén