De blev nöjdare på jobbet – tillsammans
KTH:s medarbetarpuls har nu pågått i över ett år och ger medarbetare möjlighet att dela sina perspektiv om arbetsplatsen fyra gånger per år. Verktyget hjälper till att identifiera områden för kontinuerlig utveckling och främjar en kultur av ständiga förbättringar. En avdelning som har arbetat strukturerat med enkätresultaten och ökat medarbetarindex med 10 punkter är Digitalt lärande vid skolan för industriell teknik och management (ITM).
Morgan Mickelsson , chef för avdelningen Digitalt lärande, leder ett team på nästan 25 medarbetare. I senaste pulsmätningen fick avdelningen 80 i medarbetarindex – en ökning med 10 punkter sedan mätningen innan. Denna positiva förändring återspeglar ett gemensamt arbete mot att skapa en god arbetsmiljö.
Vad bidrog till den positiva förändringen?
– Jag tror att våra medarbetares engagemang har spelat en viktig roll i denna förbättring, säger Morgan. De är verkligen engagerade i vår arbetsmiljö och att stötta varandra, vilket gör stor skillnad.
– Alla deltar i att reflektera över undersökningsresultaten och föreslå praktiska steg framåt. Vi har också en ledningsgrupp som hjälper till att prioritera dessa initiativ, och vi involverar andra kollegor eller avdelningar, som ITM Servicecenter eller HR, när det behövs.
Sedan undersökningarna började 2023 har avdelningen försökt att arbeta systematiskt med resultaten. Vi går igenom resultaten under APT:er och diskuterar vad som fungerar bra och var vi kan bli bättre, förklarar Morgan.
Utvalda fokusområden
– Vi brukar börja med att diskutera resultaten i mindre grupper innan vi samlas som en större grupp. Vi använder ett digitalt verktyg, Lucidspark, för att dokumentera dessa diskussioner. Där kan alla direkt skriva ned sina tankar och efter mötet hjälper det oss att hålla allas synpunkter synliga och tillgängliga.
Morgan medger att det kan vara en utmaning att hålla jämna steg med åtgärderna mellan de frekventa undersökningarna, men betonar vikten av att försöka hålla i engagemanget.
Olika åtgärder över tid
– Det har lett till olika åtgärder över tid, från att förbättra vår fysiska arbetsmiljö till att ta itu med arbetsbelastning och professionell utveckling, säger Morgan. Vi har också fokuserat på att främja inkludering, arrangera trivselaktiviteter och möjliggöra samarbete mellan grupper på avdelningen, på vår institution och på KTH i stort.
Ett initiativ var till exempel att bjuda in en ergonom för att ge råd om arbetsplatsens ergonomi efter att de hade flyttat till Maskinkvarteret.
– Vi tog även ett omtag och lade tillsammans tid på att ta fram nya visioner och mål för avdelningen, för att ha som stöd i prioriteringar framåt i verksamheten och utvecklingen av avdelningen. Något jag tror att vi kommer att ha stor nytta av framöver.
Tips till andra chefer och medarbetare
– Jag försöker vara tillgänglig och lyhörd, oavsett om frågan är stor eller liten, råder Morgan.
– Och det är viktigt att vara öppen för all feedback, att diskutera både det som fungerar bra och de områden där vi kan bli bättre.