Till innehåll på sidan

Fler studentmöten tack vare distansering

Michelle Eng Medin, studievägledare på KTH Södertälje gör sig redo för en timmes studievägledning via zoom.
Publicerad 2020-08-31

När Södertäljes studenter vill ha vägledning i sina studier kan de idag enkelt få det via zoom – fyra dagar i veckan. Och redan efter ett par veckor undrar studenterna om inte den digitala mottagningen kan bli kvar efter pandemin.

Varje måndag till torsdag klockan ett kopplar Rita St Clair Maitland och Michelle Eng Medin, studievägledare på KTH Södertälje, upp sig mot Zoom, sätter headseten till rätta och gör sig redo att besvara studenters frågor under en timme. De digitala mottagningarna lanserades i början av augusti och nu kan de konstatera att upplägget fungerar. Samma möteslänk används varje gång och besökarna som droppar in placeras i virtuella väntrum, så kallade waiting rooms, tills det är deras tur.

– Under våren var alla i administrationen involverade som digitala tentavakter och vi fick lära oss att arbeta med waiting rooms i zoom, säger Rita. När vi sedan funderade över att digitalisera drop-in var steget varken långt eller avancerat.

Både för studenter och studievägledare är fördelarna många. För studenterna som befinner sig i ett digitalt väntrum istället för ett fysiskt innebär det en frihet att kunna befinna sig var som helst och göra annat under tiden de väntar. För studievägledarna är det enklare att förklara när de kan dela skärm och guida studenterna direkt under mötet.

Responsen har varit väldigt positiv och det är lovande att det är många fler besökare som hittar in till de digitala mötena än förr när drop-in skedde fysiskt. Nu funderar de förstås på en fortsättning.

– Det är ju lite ironiskt att vi ”träffar” fler studenter nu än före pandemin, säger Rita. Fysisk distansering ledde till att vi faktiskt kunde möta fler.

Text Ulrika Georgsson