Hon klimatstrejkar vid disputationen

Publicerad 2019-09-24

Är det klimatvecka så är det. På fredag avbryter KTH-forskaren Mia Hesselgren sin disputation för att klimatstrejka.

Få har undgått att det är global klimataktionsvecka. I New York står Greta Thunberg på barrikaderna när FN har toppmöte om klimatet, med hopp om att länderna ska öka sina klimatambitioner. I ett rum på Maskinteknik förbereder sig KTH-forskaren Mia Hesselgren för sin disputation på fredag, som kommer att bli något av ett eget klimatevent.

- Hela dagen kommer att handla om hållbarhet. När det visade sig att datumet för disputationen sammanföll med klimatveckan och storstrejken tyckte både jag och gästerna att det var självklart att vi skulle ta en paus i disputationen för att demonstrera för klimatet. Det känns jättebra!

Mia Hesselgren ska försvara sin avhandling som handlar om hur man designar för att får fler människor ska välja att agera mer hållbart. 

Om vi ska få hållbara praktiker att ta skruv måste vi förstå motstånden. Det jag föreslår i min avhandling handlar om att hitta vägar att göra saker, min forskning är baserad på aktion. Att demonstrera för klimatet är också något man gör och som kan påverka andra. Och om vi ska nå ett hållbart samhälle är det viktigt att vi gör allt, på alla nivåer - i stort och smått.

Gästerna från Finland och Holland drar sitt strå till stacken genom att ha ambitionen att resa så hållbart de kan till Stockholm, berättar Mia Hesselgren. Förmiddagen inleds med korta seminarier på temat ”Design för hållbarhetsomställning.”

- Men i stället för att ha själva disputationen klockan 13 åker vi till Medborgarplatsen för att delta i storstrejken. Disputationen får vänta till senare på eftermiddagen.