Ny energi och processer som sitter
Mattias Wiggberg reflekterar över senaste mötet med fakultetsnämnden på ITM.
Mattias, vad handlade det senaste mötet om?
– Det var intressant och bra på flera sätt. Nu efter sommaren har vi ny energi i gruppen och det är några saker man kan notera. Det ena är arbetsprocesserna med avseende på att snabbt kunna godkänna kursplaner. Vi har fått riktigt bra underlag och fått till en bra process med utbildningskansliet som förser utbildningsutskotten* med underlag i förväg, så att det går snabbt att besluta om dem på mötena. Stor kred. till alla inblandade!
– Vi fick även se siffrorna från antagningen och de var imponerande. Vi ökar på programmen och lyckas bibehålla fina meritvärden bland de antagna. Min förhoppning är att vi kan öka antalet studenter ytterligare då AB Sverige behöver ingenjörer och ITM behöver intäkter.
– Dessutom diskuterade vi rektors inriktningsbeslut* om att lägga anställnings- och befordransärenden på skolorna. Jag ser det som en positiv förändring, dels eftersom det är vi som sitter på rekryteringsbehoven och dels för att vi mer träffsäkert kan utveckla ämnesområden åt rätt håll och se kopplingar sinsemellan. Vi måste samtidigt snabba upp processerna och förenkla dem. En nackdel blir att varje skola behöver bygga upp administrationen för detta vilket slukar resurser, kräver specialistkompetens och riskerar att KTH kommer utveckla olika standards och praktik. Det vore olyckligt om det blev så då intentionen med en närmare personalförsörjning är gott.
Brinner du för något särskilt i nämnden?
– Just att korta ner rekryteringstiderna är en fråga jag brinner för. Vi tappar mycket tid och verksamhet genom att processerna tar alltför lång tid. Dessutom får vi inte in personal i tid till externfinansierade projekt med korta projekttider.
– Det måste också bli enklare att vara akademiker på KTH. Ökad intern reglering, långsamma processer och höga indirekta kostnaderna, OH i dagligt tal, som betalas av alla kurser och projekt är också ett hot mot kvalitet och innovation. Här försöker jag bidra med vad som går från nämnden för att minska dessa problem, även om mycket ligger utanför nämndens makt.
– Vi har fantastiska hjärnor bland personal och studenter och min uppfattning är att nämnden ska göra allt vi kan så att dessa får de bästa förutsättningarna för att fritt få tänka och verka på ITM och KTH.
Var befinner sig fakultetsnämnden nu?
– Första halvåret handlade mycket om att formera oss, enas om uppdraget, hitta former för samarbete med skolledning och skolkansli. Nu har vi utskotten på plats, en hel del processer sitter och vi börjar få mer tid på mötena åt att diskutera utvecklingsfrågor.
– Bland annat vill vi få till strategiska processer för att diskutera framtidens utbildning. Här pratar vi om strategier på 5-10 års sikt. För att få så många perspektiv och så mycket kunskap som möjligt kommer vi arbeta med olika teman vid varje möte för att diskutera framtidens utbildning på ITM. På nästa möte får vi en redogörelse för industrins perspektiv genom Scania, till exempel.
– Under hösten kommer även det första kollegiala Skolmötet äga rum, då alla på skolan bland annat kan diskutera både nya anställningsordningen och de nya processerna för rekrytering, bland annat. Det ser jag fram emot!
*ITM-skolans fakultetsnämnd har formerat ett antal utskott för att arbeta med specifika frågor mellan mötena. Det finns utskott för Grundutbildning, Forskarutbildning och Kollegial förankring.
**Rektor har 2024-06-18 fattat ett inriktningsbeslut för organiseringen av anställning och befordran av lärare, affiliering som professor och fakultet samt antagning som docent från och med 1 januari 2025.
ITM-skolans fakultetsnämnd: protokoll, medlemmar och mötestider
Berättat för: Ulrika Georgsson