Till innehåll på sidan

KTH:s kursrumsmall i Canvas

Som en hjälp på vägen för lärare att skapa sina kurser i Canvas finns det en färdigskapad kursrumsmall. Mallen innehåller många rekommenderade inställningar för kursrum och information om funktionerna i Canvas. En viss redigering av mallen krävs innan du fyller den med kursmaterial.

Mall för kursrum

Arbetet med en gemensam mall för de vanligaste kursrummen är i slutfas. Det finns en mall att ladda ned från Canvas Commons och inom snar framtid kommer alla nya kursrum att skapas upp efter mallen. Då kursrum ofta skapas och även ibland redigeras av lärare lång tid innan de ska användas tar implementeringen längre tid än för exempelvis examinationsrumsmallen.

Kursrumsmallen hjälper dig som lärare genom att aktivera inställningar i ditt kursrum som ofta behövs och genom att framhäva våra rekommendationer. Kursrumsmallen har följande innehåll:

 • Kursnavigeringen visar bara de funktioner som studenter oftast behöver komma till: "Startsida" (Home), "Kursöversikt" (Syllabus), "Moduler" (Modules), "Anslag" (Announcements), "Personer" (People), "Uppgifter" (Assignment) och "Omdömen" (Grades). Resterande är gömda för studenter för att förenkla kursnavigering.
 • Startsidan innehåller information och rekommendationer om kursstruktur.
 • Ett anslag är skapat för att visa hur det ser ut om de väljs att visas på startsidan. Anslaget inkluderar information om hur funktionen aktiveras och avaktiveras.
 • Inställningar för kurs och bedömningsöversikten
  • “Publicera omdömen manuellt” (Manually Post Grades) är valt för att omdömen ska offentliggöras för alla studenter samtidigt, när du som lärare väljer att göra det.
  • "Kursens bedömningsschema" (Course grading scheme) är aktiverat och satt till KTH:s standard.

Hantera kursrumsmallen innan kursuppbyggnad

Innan du kan börja bygga din kurs bör du först gå igenom följande steg:

 1. Läs och redigera startsidan
 2. Hantera anslag
 3. Hantera kursens bedömningsschema
 4. Gå igenom checklistan

1. Läs och redigera startsidan

Mallen har mycket information till dig som lärare inlagd på startsidan, med förklaringar och länkar till mer material för den som vill utveckla deras användande av Canvas. Eftersom informationen är riktad till lärare är det starkt rekommenderat att du raderar all kursiv text på sidan när du läst klart den och istället skriver in den information du vill att studenterna ska få när de kommer till startsidan.

För att redigera startsidan, klicka på knappen "Redigera" (Edit) när du är på sidan, redigera startsidan så den ser ut som du vill att det ska göra och spara din ändringar.

Om du vill veta vad du kan göra med startsidan, läs mer om Sidor i Canvas , inklusive hur textredigeraren fungerar.

2. Hantera anslag

Mallen innehåller ett anslag för att visa dig hur anslag ser ut när de visas på startsidan, gå till "Anslag" i kursmenyn för att läsa det. Information i mallens anslag är inget som studenterna behöver läsa och kan därför raderas efter du läst det. I anslaget står det vilken inställning som är aktiverad för att anslagen ska synas på startsidan och hur du ändrar antalet eller stänger av funktionen.

För att radera anslaget, bocka i kryssrutan bredvid det och klicka på papperskorgen bredvid knappen för att lägga till nya anslag, alternativt klicka på de tre punkterna till höger om anslaget och välj "Ta bort" (Delete).

Läs mer om Anslag .

3. Hantera kursens bedömningsschema

Kursens bedömningsschema är det bedömningsschema som kommer användas som standard för alla uppgifter skapade med bokstavsomdöme. Mallen har KTH:s standardbedömningsschema inställt. Du kan byta ut den när uppgifter skapas, men för enkelhetens skull bör kursens bedömningsschema vara inställt som den du oftast kommer använda i kursen.

Om du vill skapa ett eget bedömningsschema, byta ut kursens bedömningsschema eller avaktivera funktionen, läs vidare på sidan om bedömningsöversikten , under rubriken "Bedömningsscheman förenklar överföring till Ladok".

4. Gå igenom checklistan

Innan du börjar lägga in material i ditt kursrum rekommenderar vi på E-lärande att du läser igenom de checklistor vi skapat för att försäkra dig om att du inte missat ett viktigt steg, speciellt checklistan Skapa kursrum i Canvas .

När det börjar närma sig kursstart rekommenderar vi också att du tittar igenom checklistan Inför kursstart i Canvas .

Så funkar kursrumsmallen i Canvas

Se videon om Nyheter om Canvas och kursrumsmall, Lunch 'n' Learn webbinarium (KTH Play) .

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-09-03
KTH:s kursrumsmall i Canvas
KTH:s examinationsrumsmall i Canvas
KTH:s modulbaserade examinationsrumsmall
Sandbox