Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Introduktionsvideo för din kurs

En introduktionsvideo är ett uppskattat sätt att presentera dig själv och din kurs. Du som lärare kan kontrollera det första intrycket studenterna får av dig och av kursen och studenterna känner sig mer välkomnade än om det bara är text. Med videon kan du även skapa engagemang och sätta förväntningar.

Inspireras av andra

Titta gärna på introduktionsvideor som andra lärare gjort till sina kurser. Fråga dina kollegor eller ta dig en titt på Inspiration - exempelvideor .

Vad kan vara med i en introvideo?

När du gör en introvideo rekommenderar vi att du tar med:

  • en kort introduktion av dig själv
  • kursens namn och upplägg
  • om kursen är online eller i sal (visa gärna salarna i videon)
  • viktiga datum och obligatoriska moment
  • kontaktuppgifter och var studenterna hittar teknisk support
  • särskilda instruktioner och krav
  • förväntningar, både som du har på studenterna och som de kan ha på dig.

Var tydlig och specifik med den information du har med i videon och beskriv allt viktigt som visas i bild (kallas att verbalisera). Informationen du ger blir grunden för hur studenterna ser kursen, så gör ditt bästa för att förebygga missförstånd och otydligheter.

Även om det verkar vara mycket att ta med bör du hålla videon kort och kärnfull. Överös inte studenterna med för mycket information utan komplettera hellre videon med textinformation. En introduktionsvideo behöver inte vara längre än ett par minuter lång.

Komplettera med textinformation

En del information är svår att ha med i en introduktionsvideo trots att det är relevant för kursen, exempelvis en litteraturlista. Lägg den typen av information som text i anslutning till videon, gärna på samma sida som den.

Du kan även kopiera information från videon och lägga in det som text, speciellt information du förväntar dig att studenterna kommer behöva igen. Till exempel dina kontaktuppgifter eller kursens upplägg.

Låt studenterna se dig

Du bör synas i bild i din introduktionsvideo för att studenterna ska känna att du är mer närvarande än annars, både i videon och i kursen som helhet. Studenterna får en chans att bekanta sig med dig och kommer kunna koppla ditt ansikte till din röst. Det gör att du kan vara ur bild i andra kursvideor utan att tappa känslan av att du är närvarande.

Kom ihåg att visa att du är engagerad med ditt kroppsspråk och genom att titta in i kameran. Kameralinsen representerar dina studenter, så när du tittar in i kameralinsen är det som att du tittar på studenten som ser på videon.

Var personlig för att skapa engagemang

En video bör kännas som en äkta version av dig själv för studenterna som tittar på videon. Om de känner att du tar avstånd från videon kommer de göra samma sak och bli mindre engagerade. Därför är det viktigt att du pratar på samma sätt som du skulle göra på en lektion eller föreläsning.

Berätta gärna om något personligt som är relaterat till kursen, exempelvis hur du hamnade på KTH som lärare eller vilken praktisk användning av kursinnehållet som är din favorit. Generellt, försök få med något om varför innehållet i kursen varit viktigt för dig.

Exempel på förväntningar

När du berättar om förväntningar i kursen finns det mycket att välja mellan, men fokusera på det viktigaste för att kursen ska flyta på bra för alla involverade. Här listar vi några exempel på frågor om förväntningar som du kan besvara i videon.

Kommunikation i kursen:

  • Hur når studenterna dig enklast och när kan de förvänta sig svar?
  • Hur kommer du kommunicera ut viktig kursinformation?

Beteende under kursen: