Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Viktigt! Var uppmärksam på falska e-postmeddelanden / SPAM

Publicerad 2024-03-14

Just nu märker vi av en våg av SPAM via e-post. Det är mycket viktigt att alltid vara vaksam och säkerställa att avsändaradressen är korrekt innan man agerar på ett e-postmeddelande.

Flera mottagare på ABE-skolan har fått e-post med rubriken "För KTH ABE-personal". Några har också fått hotfulla e-postmeddelanden med utpressningsförsök etc. Avsändaren påstår sig t.ex. ha dokumenterat surfvanor med mottagarens webbkamera. Det förekommer också e-postmeddelanden som påstår sig länka dig till administrativa tjänster eller till information om en löneförhöjning.

Om du får ett misstänkt e-postmeddelande

1) Klicka INTE, svara INTE och följ INTE instruktionerna - klicka aldrig på någon länk eller öppna någon bilaga, svara inte på e-postmeddelandet och följ inte instruktioner att t.ex. söka efter specifika sökord. (Och om du redan har gjort det, kontakta it-support@kth.se  skyndsamt)

2) Skicka e-postmeddelandet till it-support@kth.se  som bilaga - antingen för att rapportera skräppost eller om du behöver hjälp med att avgöra om e-postmeddelandet är skräppost. Så här bifogar du det oönskade e-postmeddelandet som bilaga

3) Radera e-postmeddelandet.

På KTH pågår ständigt arbete med att försöka vidta åtgärder så att e-post av skadlig karaktär aldrig ska nå användaren. Därför är det viktigt att omgående rapportera när man har blivit drabbad.