Till innehåll på sidan

Lär dig presentera din forskning!

Anders Salman och Pontus Ströbaek (Fotograf: Niklas Lindgren)
Publicerad 2021-03-05

”Vad forskar du om?” är kanske den vanligaste frågan du får under din forskarkarriär. Att kunna svara på den frågan på ett enkelt och effektivt sätt, öppnar upp för samtal med många människor utanför akademin och kan öka möjligheterna för dig i din karriär.

Välkommen till en underhållande och användbar föreläsning/workshop som hålls exklusivt för anställda på ABE-skolan av Anders Sahlman och Pontus Ströbaek, forskningskommunikatörer och presentationscoacher.

Tid: Torsdag 2021-03-25 kl 13.00-16.00

Föreläsare: Anders Sahlman och Pontus Ströbaek

Plats: Zoom

Seminariet /workshopen har ett begränsat antal platser och erbjuds enbart för ABE-anställda. Först till kvarn!

Anmäl dig här

Om workshopen: "Lär dig presentera din forskning!"

”Vad forskar du om?” är kanske den vanligaste frågan du får under din forskarkarriär. Att kunna svara på den frågan på ett enkelt och effektivt sätt, öppnar upp för samtal med många människor utanför akademin och kan öka möjligheterna för dig i din karriär. Men hur berättar man en historia om sin forskning? En historia handlar inte om att hitta på något, utan om att presentera information i en struktur som gör den lätt att ta till sig. I den här workshopen får du veta hur du kan göra.

Efter workshopen kommer du att ha:

  • Ett utkast till en historia om din forskning
  • Verktyg för hur du bygger en historia
  • En förståelse för hur du kan använda dramaturgi i dina presentationer

Moment i workshopen

  • Vad du har att vinna på att kommunicera din forskning
  • Identifiera byggstenarna i en historia
  • Hur du väljer ut vilka delar i din forskning som passar som en berättelse
  • Hur du använder dramaturgi i din berättelse
  • Våga presentera med känsla!

Workshopledare

Anders Sahlman är en erfaren och uppskattad presentationscoach som coachar såväl forskare som TV-stjärnor. Han har arbetat med forskningskommunikation i mer än 15 år, men syns även i tv-rutan som skådespelare och standupkomiker. Han coachar deltagare i tävlingen Forskar Grand Prix och sedan tre år även juryn i TV4:s Let’s Dance. Anders är intervjuad i boken ”Five Stars” av den amerikanska författaren Carmine Gallo.

Pontus Ströbaek har över 30 års erfarenhet av scenen som skådespelare, komiker, regissör och manusförfattare. Parallellt med detta har han det senaste decenniet utvecklat en egen ideologi gällande presentationsteknik med konkreta tips på hur du kan bli bättre på att trollbinda en publik från en scen, en kund i en pitchsituation eller för den delen få en kollega att lyssna i fikarummet. Pontus är därför mentor till flera av Sveriges mest namnkunniga professionella föreläsare.

Samhällsrelevans och genomslag (Impact)

Denna workshop erbjuds till ABE-skolans anställda som en del av ABE-skolans impactarbete.

Skolans Impactansvarig har ansvar för det strategiska arbetet på skolan kring genomslag/impact. Skolan har en lokal impactgrupp med representanter från respektive institution samt även en kommunikatör och adminstratör kopplade till impactprojektet. Kontaktuppgifter till impactansvarig och impactgruppen

KTH:s Impactarbete skapar riktlinjer, identifierar och utvecklar verktyg för att kunna stärka, beskriva och kommunicera den påverkan som KTH har på det omgivande samhället genom vår forskning, utbildning och samverkan.

Frågor om impactarbetet eller seminariet? Kontakta ledningsstod-kansli@abe.kth.se