Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Anonym examination kan införas nästa år

Studenter i sal skriver tentamen.
Från och med nästa år inför KTH anonym examination. (Foto: KTH)
Publicerad 2023-06-22

Från och med vårterminen nästa år kan det blir aktuellt för KTH att anonymisera provsvar vid tentamen. Det är målsättningen i ett rektorsbeslut som kom i slutet av maj.

– Studenters rättssäkerhet ska alltid ha högsta prioritet på KTH. Vi har sett att det finns en risk för både positiv och negativ särbehandling och det finns studenter som är oroliga över detta, säger Filip Axelsson, chef för utbildningsinflytande på THS och fortsätter:

– Anonym examination är idag en självklarhet vid nästan alla universitet och en majoritet av högskolorna i Sverige.

Leif Kari, vicerektor för utbildning, säger:

– Införande av anonym examination är en komplex åtgärd och det måste vara välgrundat där olika konsekvenser och perspektiv vägs in. Studenternas oro att drabbas av bias vid examination är ett viktigt perspektiv och måste tas på allvar. Men minst lika viktigt perspektiv är att examinationen ska vara lärandeorienterad. KTH har efter moget övervägande landat i att vissa examinationsformer kan anonymiseras förutsatt att utvecklingen av bedömning och examination för lärande går i önskad riktning enligt Framtidens utbildning.

Fler områden

Enligt rektorsbeslutet är det skriftlig salstentamen som är aktuell att anonymisera i första hand, men THS ser också andra möjligheter på sikt.

– Vi går allt mer över till kontinuerlig och mer verklighetsbaserad examination så inlämningsuppgifter är också ett område som borde tacklas så snart som möjligt, säger Filip Axelsson.

– KTH väljer att införa anonymisering av skriftlig summativ salsexamination men i en lärandekontext och större komplexitet. Det måste få ta tid, konstaterar Leif Kari och lyfter samtidigt att en positiv följd av själva införandet förhoppningsvis är en ökad diskussion om diskriminering och bias vid examination generellt.

Det kan bli, enligt beslutet, aktuellt från vårterminen 2024. Några tankar om det?

– Det är viktigt att man har tillräckligt bra rutiner så att det inte blir misstag i hanteringen som kan skapa problem för studenterna så det krävs ett utredningsarbete under hösten. Samtidigt så ska KTH inte vänta för länge med detta – det är ju trots allt något som nästan alla andra universitet i Sverige klarar av, säger Filip Axelsson.

Leif Kari framhåller vikten av att det ska göras grundligt och genomtänkt i alla steg.

– Det är viktigt att systemstöd för anonym examination i alla dess faser ska finnas implementerade och lärarkunskaper därom innan anonym examination sjösätts. Annars blir lärarnas arbetssituation ohållbar om alla ska hitta på sitt eget system.

Om beslutet

Enligt rektorsbeslut med diarienummer v-2023-0435 2.2 har universitetsdirektören fått i uppdrag att ta fram en rutin för anonymisering av provsvar vid skriftlig examination, ta fram användarstöd för de funktioner för anonymisering som finns i lärplattformen Canvas samt se vilka funktioner som kan utvecklas för anonymisering. Detta ska rapporteras till rektor i oktober och därefter är målsättningen att från och med vårterminen 2024 övergå till anonymisering av provsvar. Vill du ta del av beslutet finns information hur du går tillväga på Sökportal | KTH Intranät

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2023-06-22