Nytt system ska underlätta utvärdering och analys av kurser

Ett nytt system för kursutvärdering och kursanalys har införts på KTH. Systemet ska minska lärarnas administration och en ny enkät ska underlätta för studenterna att lämna synpunkter på sina kurser.

– Syftet med förändringen är främst att det ska bidra till kursutveckling och leda till att vi uppfyller högskoleförordningen på ett bättre sätt. Vi ska bli bättre på att ta hand om de kurser som inte fungerar. Vi har saknat ett bra system för det, säger KTH:s dekanus Sofia Ritzén.
”Positivt överraskad”
Det nya systemet har testats i pilotomgångar under period 1 och 2 och är nu fullt ut lanserat på alla KTH:s kurser. Mattias Höjer är professor i miljöinriktade framtidsstudier och undervisar i kurser på kandidat- och masternivå i hållbarhet och digitalisering. Han var med och testade systemet under hösten 2024 och har under våren genomfört en kursutvärdering och en kursanalys.
Han är positivt överraskad och tycker att utvärderingsenkäten är betydligt mer användbar än den som användes tidigare.
– Jag tror att den här är jättebra för både mig och studenterna. Den tidigare enkäten var för komplicerad och för akademisk och knepig. Jag är osäker på om studenterna ens förstod den. Den var för lång och vi fick en väldigt låg svarsfrekvens vilket gjorde den helt oanvändbar för oss. Den nya enkäten har några få, korta frågor med möjlighet till kommentarer. Den kombinationen är mycket bra, säger Mattias Höjer.
Går ut automatiskt
I det nya systemet får läraren ett mejl som berättar att en kursutvärdering kommer att gå ut automatiskt till studenterna. Läraren har möjlighet att själv bestämma datum och lägga till egna frågor till standardfrågorna.
Utifrån en sammanställning av kursvärderingsenkäten gör läraren en analys i verktyget. Studenterna kan sedan ta del av resultaten i Canvas, Delar av analysen läggs sedan ut på webben vid kursinformationen om varje kurs. Framtida studenter kan läsa lärarens reflektioner om vad som fungerat bra med kursen och vad som kommer att ändras i nästa omgång.
”Ger studenterna rätt uppfattning”
Enligt högskoleförordningen ska alla studenter ges möjlighet att ge återkoppling på en kurs och bli informerade om utkomsten av utvärderingen.
– Studenter lyssnar mycket till varandra. Om en kurs inte fungerat väl har de hört det från äldre kursare. Det är bra för dem att veta att lärarna uppmärksammat synpunkterna och gjort något åt dem. Då har vi visat att vi jobbar med kursutveckling och ger studenterna rätt uppfattning när de själva börjar kursen, säger Sofia Ritzén.
Text: Sabina Fabrizi