Till innehåll på sidan

Transcript Widget i KTH Play

Textade videor kan göras mer tillgängliga genom att aktivera Transcript Widget i KTH Play, som automatiskt genererar en sökbar textversion av en textad videon i en textruta under videon. Widgeten kan även bäddas in på webben med Polopoly eller i Canvas.

Automatisk textversion av textad video

Med funktionen Transcript Widget i KTH Play skapas en textversion, även kallat transkription, av en textad video automatiskt, dvs alla textremsor läggs i en textruta under videospelaren. Denna funktion gör videor sökbara, ökar tillgängligheten och förenklar för de som bara vill se delar av videon.

I KTH Play behöver du öppna upp textversionen genom att klicka på "Show transcript", men är videon inbäddad på en annan sida, som den förklarande exempelvideon nedan, kommer den alltid vara synlig.

Obs! Transcript Widget fungerar endast på redan textade videor då den inte har någon tal-till-text funktion. Vill du redigera det som står i textversionen behöver du redigera textningen.

Hur du får ut en transkription från din textade video

Nedan kan du ett exempel på hur du får ut en transkription från din textade video.

Läs vidare om Transcript Widget under följade rubriker:

  • Navigering och sökfunktion
  • Inbäddning med widget, på webben eller i Canvas
  • Nedladdning och utskrift

Navigering och sökfunktion

När videon spelas markeras den aktiva textremsan löpande i textrutan under videon. Om textversionen är längre än textrutan kommer textrutan automatiskt skrolla ned för att hålla den aktiva textremsan i mitten.

Genom att klicka i textrutan markerar du en textremsa, och navigerar till den relaterade tidpunkten i videon för vald textremsa. I widgeten finns också en enklare sökfunktion som markerar sökträffar med gult i textrutan. Sökfunktionen kommer dock inte navigera till sökresultaten eller visa hur många sökresultat som hittats, utan du får skrolla igenom textversionen och leta efter gulmarkeringar.

Tips: Sökfunktionen ser punkter som jokrar, dvs vilken symbol som helst. Istället för att söka på t.ex. "han", "hon" och "hen" separat kan du söka på "h.n" och hitta alla samtidigt. Dock kan du fortfarande behöva sålla resultaten då detta även kommer hitta orden "hyn", "hån" och "hund".

Inbäddning med widget, på webben eller i Canvas

I vanliga fall när du vill använda en video från KTH Play lägger du in den som en länk i Polopoly eller i Canvas, men det fungerar inte för Transcript Widget. Istället behöver du bädda in videon med en inbäddningskod och rätt inställningar.

När du är vid videon i KTH Play, klicka på fliken "Share" och välj underfliken "Embed".

Skärmdump KTH Play flikmeny med fliken Share öppnad och underfliken Embed markerad.
Fliken "Share" och underfliken "Embed".

Det finns två olika spelare att välja mellan, och tre olika storlekar. Normalt används spelaren "KTH default player" och en av de två första storlekarna, men för att använda Transcript Widget ska du välja spelaren "Transcript Player" och den tredje storleken (500 x 530). De andra två storlekarna är inte anpassade för att visa widgeten under sig och videon kommer därför bli väldigt liten om de väljs.

Skärmdump inbäddningsinställningar för Transcript Widget. Rätt spelare och storlek markerad.
Välj spelaren Transcript player. Under Transcript player-spelaren visas tre rutor, som är rubricerade "Player size". De tre olika storlekarna anges i pixlar och är 854x520, 608x402, 500x530. Den sistnämnda storleken är markerad. Ovanför spelaren visas rutor för start respektive stopp-tid.

Kopiera sedan all text i textrutan och navigera till sidan där du vill bädda in den. I Polopoly rekommenderas du använder ett HTML-block  medan det finns en guide till att bädda in video i Canvas .

Nedladdning och utskrift

Du kan även ladda ned textversionen till datorn som en txt-fil eller skriva ut den. Du hittar knapparna för det bredvid sökfältet. Ikonen för nedladdning innehåller en nedåtpil och heter "Download"; ikonen för utskrift är en skrivare och heter "Print".

Notera att med inbäddad video fungerar bara nedladdningen med Firefox och Safari. Har du en annan webbläsare kan du bara ladda ned textversionen på KTH Play.

Kontakt och stöd för digital utbildning

Har du frågor eller önskar du handledning om digitalt lärande?

För generell support: it-support@kth.se .

För pedagogisk support: e-learning@kth.se  (svarstid: inom 2 dagar).

Andra kontakter för utbildning

Om du har andra frågor kring utbildning på KTH samlas de uppgifterna på Kontakter för utbildningsstöd på KTH .

Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-12-03