Om jag hade pengar…

Syntolkning: Molnig himmel i solnedgång
Publicerad 2019-04-11

… ja, vad skulle du och din forskargrupp göra då? Mannen som undrar heter Philip von Segebaden och är ansvarig för vad som kallas Case for support. Han letar idéer – stora eller små - som skulle kunna intressera privata finansiärer.

Syntolkning: porträtt av Philip von Segebaden
Philip von Segebaden, ansvarig för Case for support

– Det handlar om enskilda projekt som kan ha stor samhällsnytta, och därmed blir attraktiva för externa finansiärer att stödja. Forskningen är ju till för något och för att lösa samhällsutmaningarna är KTH beroende av samverkan, påpekar Philip.

Han uppmanar alla de som har en projektidé som man skulle vilja förverkliga att kontakta sin skolas impactansvariga som för närvarande sammanställer de idéer som finns i organisationen.

– I sommar kommer vi att koka ned de bästa förslagen till en portfölj med nya ”cases for support”, det vill säga väl beredda initiativ som vi tillsammans med KTH:s forskare ska söka finansiering för.

Här listar Philip några tidigare exempel på KTH-projekt som hittat privata finansiärer:

  • Jonassons centrum för medicinsk avbildning. Den okände alumnen Rune Jonasson skänkte 70 mkr till KTH så att ett centrum för billdiagnostik kunde upprättas i Flemmingsberg.
  • Professur i tillämpad stadsbyggnad. Fastighetsutvecklaren Per Arwidsson ville att planeringen av nya stadsdelar skulle bli bättre sammanhållen och finansierar en professur där Ann Legeby nu jobbar tillsammans med Stockholms tjänstemän – för att det ska bli klokt planerat från början. Akademi och samhälle i tätt samarbete.
  • MOOC – premiär. KTH:s första MOOC (om bemannad rymdfart) var privat finansierad.
  • Hjälp till startups på KTH Innovation. Elite hotels-grundaren Bicky Chakraborty letar efter ”nästa Spotify” genom att stötta svenska startups via KTH Innovation.

Kontakta impactkommunikatör agullers@kth.se  före den 10 maj om du har en idé du vill förverkliga.

Text: Anna Gullers