Södertälje fågelskådar (i lunchrummet)

Syntolkning: Svartstork i sitt bo.
Publicerad 2019-05-03

Hur vet du att det är vår? Jo det är när medarbetarna på KTH Södertälje livesänder fågelhäckning på stor-tv:n i lunchrummet. 

I år är det ett nytt fågelpar som har huvudrollen, förklarar IT-teknikern Jonas Lönnberg som för fjärde året i rad har satt upp livestreamingen. Men han hänvisar fågelfrågor till Södertäljes expert Claes Hansson som är initiativtagare till fågelskådningen i lunchrummet.

– Ja det stämmer, jag har varit intresserad av fåglar sedan 14-årsåldern. Nuförtiden är jag ganska renodlad sträckskådare vilket innebär att jag ställer mig på en geografiskt strategisk plats och kollar på flyttfåglarna nu när de kommer och efter sommaren när de drar söderut, säger Claes.

Första åren följde medarbetarna ett havsörnspar men i år lade de inga ägg i det boet. I stället följer de ett svart storkpar i Estland.

Funkar den här typen av slow-tv verkligen idag?

– Jo det är spännande. Ur ett mänskligt perspektiv är det rätt dramatiskt. Fåglarna fokuserar på de som tigger mest och är aktivast, och den minsta får det tufft. Vi skulle nog göra tvärtom och mata minstingen. Slutet har dock alltid blivit gott och maten har räckt till alla.

Den som hellre följer en annan fågelart – eller varför inte livet kring en bäverhydda, kan göra det via länken här.

Text: Anna Gullers