Med uppdragsforskning menas forskning eller uppdrag som kräver vetenskapliga lösningar på ett problem där en extern beställare definierar innehållet i arbetet. Det kan till exempel vara forskning som en enskild forskare eller en forskargrupp utför på uppdrag av en myndighet, kommun, organisation eller företag. Uppdragsforskning betalas fullt ut av uppdragsgivaren och får aldrig samfinansieras med KTH-medel. Uppdragsforskning är momspliktig.
Uppdragsforskning ska medföra forskningsnytta för universitetet, vilket i regel innebär att resultaten ska kunna publiceras och presenteras i akademiska sammanhang och komma fortsatt forskning och undervisning till nytta.
Vid uppdragsforskning måste det alltid tecknas ett uppdragsforskningsavtal. Det finns inga formella hinder mot att uppdragsgivaren övertar ägandet till resultaten av uppdraget, dock krävs separat reglering vid överföring av äganderätt till uppfinning och men i vissa fall är det tillräckligt med nyttjanderätter. Ytterst är detta för uppdragsgivaren och den utförande forskaren att komma överens om, och frågan ska regleras dels i uppdragsforskningsavtalet som tecknas mellan uppdragsgivaren och universitetet innan arbetet påbörjas, dels i separat avtal mellan uppdragsgivaren och den utförande forskaren. Det sistnämnda avtalet är ett avtal av privaträttslig natur och kan inte förhandlas av Research Support Office (RSO) Affärsjuridik. Forskaren kan istället vända sig till bl.a. KTH Innovation.
För externfinansierade uppdrag är det särskilt viktigt att principen om full kostnadstäckning följs. Inom KTH:s uppdragsfinansierade verksamhet är det ett krav att full kostnadstäckning uppnås då denna typ av verksamhet inte får samfinansieras, då det kan medföra att KTH som myndighet sätter en rådande konkurrenssituation ur spel.
RSO Affärsjuridik
intra.kth.se/forskning/avtalshantering
upprättar, granskar och förhandlar avtal mellan KTH och företag, organisationer och myndigheter. Notera att det kan ta lång tid att förhandla ett avtal, därför är det viktigt att tillhandahålla så mycket information om projektet som möjligt direkt
Rutin för uppdragsforskningsavtal
1. Använd budgetmallarna som finns på den här sidan:
Blanketter för Forskningsansökning- och avtalshantering
. Det finns en mall för beräkning av enstaka timmar och en komplexare mall för större projekt. Observera att uppdragsprojektet måste vara fullfinansierat av uppdragsgivaren. För att KTH:s jurister ska kunna starta granskningen av projektet behövs följande information som skickas till institutionens verksamhetscontroller via mailadresserna nedan. Även om KTH:s standardmall har använts måste rutinen nedan följas.
- Budgetmall baserad på avtalsförslaget där personerna som ska arbeta i projektet nämns vid namn.
- Avtal i ett redigerbart format (när KTH:s mall undantagsvis inte ska användas)
- Ev. bilagor
- Blankett med information till juristerna som innehåller följande frågor som måste besvaras. Blanketten finns här:
Blanketter för Forskningsansökning- och avtalshantering
- Vad är KTH:s uppgift i forskningen? Vad ska KTH utföra? (projektbeskrivning). Beskrivningen ska tydligt ange och avgränsa det arbete som ska utföras, hur det ska gå till, vem som ska göra vad, enligt vilken tidsplan, till vilka kostnader, hur rapporteringen ska gå till etc.
- Projektparter? (namn och kontaktuppgifter)
- Vem är ansvarig på KTH? (namn och kontaktuppgifter)
- Deltar någon av KTH:s forskare med eget företag (forskarbolag)? (bisyssla kan vara tillåten men jäv kan uppstå i forskningsprojektet och måste då förebyggas)
- Hur är samarbetet/uppdraget finansierat? Får KTH full kostnadstäckning?
- Kommer doktorander antagna till forskarstudier vid KTH att delta? Är de anställda av KTH eller har de annan finansiering? (studenter bör inte delta, då dessa inte är anställda)
- Ska alla avtalsparter delta i forskningen?
- Tillför någon av parterna bakgrundsinformation? (exempelvis tidigare genererade resultat, know-how, material)
- Vilken typ av resultat förväntas komma ut av projektet? (skriftliga rapporter, datorprogram, patent, annat)
- Är det troligt att resultaten genereras av KTH-forskare ensamma eller tillsammans med andra projektparter?
- Är någon projektpart intresserad av att kommersiellt nyttja resultaten?
- Kommer konfidentiell information utbytas?
- Avser KTH-forskare att publicera resultaten?
- Innehåller uppdraget produkter eller tjänster som kan vara föremål för exportkontroll? För vissa produkter måste man även ha tillstånd vid förflyttningar inom EU. Huvudansvarig forskare har det yttersta ansvaret för att förmedla och säkerställa den information som behövs för att utreda eventuella exportkontrollfrågor.
Läs mer om exportkontroll.
- Skolans bekräftelse:
Blanketter för Forskningsansökning- och avtalshantering
Fylls i av ansvarig forskare.
- Forskaravtal som måste fyllas i och skrivas under av varje deltagande forskare. Verksamhetscontroller samordnar skolchefens underskrift. Läs mer om forskaravtalet:
Avtalshantering
Mejladresser för avtal
2. Institutionens verksamhetscontroller skickar all dokumentation till prefekt för godkännande innan skolchefs godkännande inhämtas med underskrifter på blanketterna Skolans bekräftelse och forskaravtal:
Blanketter för Forskningsansökning- och avtalshantering
.
3. Institutionens verksamhetscontroller skickar in det kompletta ärendet till RSO:s jurister. Juristerna återkopplar ev. synpunkter och kommentarer till ansvarig forskare.
4. När avtalet granskats/förhandlats av jurist lämnas det åter till verksamhetscontroller för signering enligt delegationsordning, alternativt till handläggare inom RSO för avtal som kräver chefen för RSO:s eller vicerektors signatur.
5. Institutionens verksamhetscontroller samordnar skolans underskrift av avtal med prefekt eller skolchef enligt delegationsordning.
6. Ansvarig forskare skickar efter signering avtalet till uppdragsgivaren.