Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Samverkan på KTH

Samverkansavtal reglerar hur samverkan ska ske mellan arbetsledning, anställda och fack, både för att utveckla verksamheten och för samverkansskyldigheterna enligt medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen.

Samverkansprocessen

Målet med samverkansavtalet är att skapa förutsättningar för ett positivt arbetsklimat, en god hälsa och en arbetsmiljö som präglas av inflytande, delaktighet och utveckling för medarbetarna. Till grund för samverkanssystemet ligger tre lagstiftningar; Medbestämmandelagen (MBL), Arbetsmiljölagen (AML) och Förtroendemannalagen (FML).

Personalsamverkan

Utvecklingssamtal - samverkan mellan chef och medarbetare

Samverkan mellan närmaste chef och enskild medarbetare sker genom utvecklingssamtal och ska genomföras minst en gång per år. Syftet med utvecklingssamtalet är bland annat att upprätthålla medarbetarens anställningsbarhet och därmed säkra verksamhetens behov av kompetens. Utvecklingssamtalen ska dokumenteras och följas upp.

Medarbetarsamtal (utvecklingssamtal)

Arbetsplatsträffar (APT)

Träffarna ska ge möjlighet till dialog mellan chef och medarbetare angående utveckling, planering och uppföljning av arbetet inom det egna området samt förutsättningar till personlig utveckling för medarbetarna. Alla arbetstagare skall kunna lyfta frågor på dessa träffar. Det är här möjlighet finns att påverka det som rör sin enhet/avdelning.

Genomförande av arbetsplatsträffar

Skolsamverkansgrupper

Samverkan ska ske på den nivå där beslut fattas. På skolnivå sker det i skolsamverkansgrupper (SSG).

Skolsamverkansgrupper

Central samverkansgrupp

På central nivå sker samverkan i Centrala samverkansgruppen (CSG).

Den centrala samverkansgruppen (CSG) sammanträder varannan vecka under terminstid. I gruppen ingår arbetsgivarrepresentanter och arbetstagarrepresentanter från ST, SEKO och Saco-S, samt skyddsombud. I CSG hanteras ärenden som har med KTH-övergripande verksamhets- arbetsmiljö- och JML-frågor. I CSG samveraks inför rektorsbeslut och inför beslut i fakultetsnämnden och i universitetsstyrelsen.

Central samverkansgrupp

Centrala samverkansgruppens kommittéer

Centrala samverkansgruppen har tillsatt partsammansatta beredningar för olika sakområden.

  • Personalplaneringskommitté (PPK)
  • Jämställdhets-, mångfalds- och lika villkorsfrågor (CSG JML)
  • Arbetsmiljöberedning
  • Redaktionsberedning

Centrala samverkansgruppens kommittéer