Gör något värdefullt i höst

Ankie Brundin, systemförvaltare på HR-avdelningen på gemensamt verksamhetsstöd (GVS) och Mo Chen, postdoc på skolan för Industriell teknik och management (ITM). Foto: Marianne Norén
Publicerad 2019-08-26

Varför hälsar svenskar på varandra med en kram? När säger man en och när är det ett som gäller? Och är fika verkligen så viktigt? Att vara ny i Sverige är inte så lätt. Utöver det nya språket ska man även få grepp om den svenska kulturen.

På KTH finns människor från världens alla hörn som gärna skulle tacka ja till en träff med en svensk för att enklare komma in i samhället och lära sig språket. För dig som svensk kan det bli en chans att lära känna någon som du kanske aldrig annars hade träffat.

Två tips för dig som vill engagera dig i höst

Bli study buddy för en KTH:are

När man är study buddy äter man lunch ihop med en tilldelad utländsk KTH-medarbetare en gång i veckan under en bestämd tidsperiod. Syftet med dessa lunchträffar är att den utländska kollegan ska ges möjlighet att träna sin muntliga svenska och samtidigt få en djupare inblick i svensk kultur och vardagsliv. 

För Ankie Brundin och forskaren Mo Chen utvecklades träffarna till vänskap. 

Bli mentor till en nyanländ ingenjör genom Sverige Ingenjörer

Ansök till att bli mentor för en nyanländ ingenjör. Du får möjlighet till kompetensutveckling genom att stötta och bidra med din erfarenhet av arbetsmarknaden för ingenjörer i Sverige. Samtidigt gör du en värdefull insats för en ingenjörskollega.

I programmet ingår tre gemensamma träffar som leds av en professionell coach.