Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Magnus Wiktorsson tar över flyttpusslet från Södertälje

Porträtt Magnus
Magnus Wiktorsson, prefekt på Institutionen för Produktionsutveckling (IPU). Foto: Anneli Nygårds
Publicerad 2024-11-27

Sedan november 2023 har många varit inblandade i flytten från campus Södertälje. Det är med dubbla känslor som Magnus Wiktorsson nu tar över som projektledare efter Anna Jerbrant.
– Jag är väldigt stolt över det vi har skapat i Södertälje och kommer fortsätta bygga en stark, attraktiv och relevant produktionsinstitution.

Magnus Wiktorsson , du var redan tidigare, i rollen som prefekt, inblandad i flytten. Vad blir skillnaden nu när du även är projektledare?

– Jag tycker att överlämnandet passar bra tidsmässigt. Fram till nu har hela flyttprogrammet med alla campusflyttar spikat sin arbetsform, man har tagit de övergripande besluten och satt de långsiktiga planerna. Vi går nu in i en ännu mer konkret fas av planering och genomförande. Dessutom innebär flytten en tydlig omstrukturering av institutionens verksamhet där vissa lämnar till Flemingsberg och övriga samlas på en plats, och den förändringen måste gå helt hand i hand med institutionens egna planer.

I vilken fas befinner ni er nu?

– Det praktiska kring flytten har i höst handlat mycket om inventering och diskussioner om olika alternativ. Vi har i olika grupperingar tittat på kontorslokaler och hur medarbetarna kan sitta tillsammans på KTH Campus. Vi har väldigt fin inredning i Södertälje och fastighetsavdelningen och inredningsarkitekter från White är inkopplade för att skapa en smart och modern kontorsmiljö. Jag hoppas att det kommer bli ett lyft för hela institutionen IPU.

– Vi tittar även på labbytorna i Stockholm och passar på att tänka framåt när vi ändå gör om. Vi gör oss av med gamla stora maskiner, gör plats för moderna kompakta maskiner och flyttar exempelvis logistiklabbet från Södertälje. Vi har siktet inställt på att skapa ett toppmodernt produktionslabb som också har kapacitet för betydligt fler studenter.

– Vi vill också tillvara den fina salsutrustningen och möblerna som finns i studentytorna i Södertälje. Vi har samverkan med THS, Fastighetsgruppen i flyttprojektet och Sustainability Office för att återbruka så mycket som möjligt. Vi ska fånga in behov inom både institutionen, skolan och brett på KTH.

– Under hösten har även studenter och lärare berörts av flytten när nybörjarna på två av våra program har startat sina studier på KTH campus redan från HT24. Fem lärare som undervisar inom tekniskt basår kommer även från sommaren 2025 få Flemingsberg som ny hemort och vi har viss förberedelse för det redan nu i samverkan med avdelningen Grundläggande naturvetenskap på CBH-skolan.

Läs vittnesmål från två lärare som jobbar på två campus i år (från oktober 2024): ”Pendlingen den största utmaningen”  

Läs mer om campus Flemingsberg som välkomnar nya lärare (från juni 2024):
”Vi har talat om risker och utvecklat projektplaner”
 

Hur känner du nu kring att lämna campus Södertälje?

– Jag har förstås dubbla känslor. Jag kom tillbaka till KTH 2017 för att vara med och bygga expansionen i KTH Södertälje och jag är väldigt stolt över det vi har skapat i Södertälje och det engagemang och den nybyggaranda som finns bland medarbetarna här. Så självklart känns det väldigt trist att vi inte fått verksamheten dit vi ville. Samtidigt ser jag på siffrorna – både de stora summorna KTH och parterna satsat i vårt nya campus och resultat i form av studentintresse och examina – och har förståelse för beslutet att flytta vår verksamhet.

– Jag tror också att vi kan se stora vinster i en samlokalisering. Vi kommer kunna skapa en komplett produktionsinstitution med attraktiva utbildningsprogram och modernt labb. Vi byggde medvetet upp kompetensområden i Södertälje som skulle komplettera och inte överlappa verksamheten i Stockholm, och det får vi nytta av nu.

– Den känsliga punkten är den täta industrisamverkan som vi etablerat i Södertälje. Personligen har jag sedan mina första doktorandår arbetat i snart 30 år tätt tillsammans med Scania och jag tror genuint att vår grupp kan arbeta precis lika nära företagen i exempelvis Södertälje även om vi sitter på Brinellvägen. Den kurs jag hållit nu under hösten 2024, som tidigare bara getts för Södertäljestudenter men i år haft hälften av studenterna från Stockholmsprogram och hälften från Södertäljeprogram, har kunnat genomföras lokalt på plats hos industri i Södertälje precis på samma sätt som tidigare. Så verksamhetsmässigt kan vi ha en industrinära utbildning och forskning även om vi utgår från Brinellvägen. Men jag uppfattar ändå att tilltron till KTH som industrinära har fått sig en törn i och med flyttbeslutet.

– Jag är ändå övertygad om att vi genom en hög kvalitet och genom att vidareutveckla det industrinära arbetssätt vi haft i decennier kommer bygga en stark, attraktiv och relevant produktionsinstitution.

Text: Ulrika Georgsson

Läs mer om campusflytten 

Till hösten 2025 har KTH lämnat campus Södertälje och kommer bedriva forskning, utbildning och samverkan i Södertälje i andra former.

Flytt av KTH:s campus

Den 22 november 2023 fattade universitetsstyrelsen beslut om att verksamheten vid KTH ska koncentreras till tre campus. Detta efter att ha genomfört en omfattande översyn av KTH:s fem campus sedan våren 2023, med syftet att arbeta fram ett förslag till hur verksamheten inom forskning och utbildning skulle utvecklas och lokalkostnaderna ses över.

Frågor och svar om campusflytten

Svar på några av de vanligaste frågorna kring flytten av KTH:s verksamhet mellan olika campus.