Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

2. Beskrivning av nuläge

Den här sidan utgör en del av KTH:s strategi för kommunikation av hållbar utveckling.

Med avstamp i nulägesanalysen (nulägesanalys genomfördes våren 2016, resultat finns sammanställt i ”Hållbar utveckling i varumärket”) ges nedan en beskrivning av upplevelser av hållbar utveckling, kommunikation kring hållbar utveckling och behov för att skapa en stärkt koppling mellan KTH och hållbar utveckling. Utöver vad som framkom i nulägesanalysen görs även en beskrivning av hur KTH ser på hållbar utveckling.

Kännedom om hållbar utveckling

Kännedom kring KTH:s arbete med hållbar utveckling finns till viss del men för en ännu tydligare och starkare förknippning med varumärket behövs bland annat en förstärkning i kommunikationen. Inom grupper där kännedom om och respekt för KTH redan finns, antas det också att KTH arbetar med hållbar utveckling. Det är dock inte att betrakta som samma sak som att KTH har en stark profil inom hållbarhet. En ökande kännedom om KTH och hållbar utveckling kan antas ha åstadkommits i en närmare krets vilken i framtiden behöver vidgas för att skapa en bredare kännedom. 

Motiv och kommande steg

Olika motiv och intresse hos mottagaren kräver olika angreppssätt för att nå fram i kommunikationen av hållbar utveckling. Det förekommer exempelvis mer instrumentala (som finansiering) eller mer idealistiska motiv. En beskrivning av just kommunikationen kopplat till motivation hos mottagaren är att den hittills primärt nått de som redan är insatta eller kopplade i sin verksamhet till hållbar utveckling. Kommande steg behöver förutom det nå de interna som inte är direkt involverade i arbete med hållbar utveckling för att skapa fler budbärare i organisationen. Samma gäller för de externa som är engagerade och de externa som är oengagerade. Till viss del är det enskilda individer, snarare än varumärket som helhet, som förmedlar bilden av hållbar utveckling på KTH. Det behöver i högre utsträckning åstadkommas en kulturförändring inom organisationen så att hållbar utveckling tydligare och starkare förknippas med KTH.

Studentkommunikation

En övergripande samordnad kommunikation riktad till befintliga studenter på KTH saknas i nuläget och det finns inte en funktion med det utsedda ansvaret. Detta gäller i princip alla områden som inte är knutna specifikt till studenternas utbildning. När kommunikationen generellt inte samordnas, så försvåras också samordning av kommunikation kopplat till hållbar utveckling. Avsändarna verkar inte fullt ut ta hänsyn och anpassa sig till vart och hur mottagaren, det vill säga studenter, kan och vill ta del av ett budskap.

Vad är hållbar utveckling – upplevelser och KTH:s beskrivning

Genom KTH:s utbildning, forskning, samverkan samt egna aktiviteter arbetar organisationen för att nå en hållbar utveckling. KTH som organisation använder sig av den definition av hållbar utveckling som etablerats genom Brundtlandrapporten :

En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Det innehåller två grundläggande koncept: behov, och speciellt de grundläggande behoven hos världens fattiga för vilka prioritet ska ges, och de begränsningar av ekosystemens möjligheter att tillgodose nuvarande och framtida behov som också bestäms av teknologi och social organisation.

Den definition som återges i rapporten återkommer i KTH:s policy för hållbar utveckling .

2015 sattes FN:s globala hållbarhetsmål , vilka världens länder står bakom. Målen utgör en internationell inriktning för arbetet med hållbar utveckling. beslutades före de globala målen. En genomgång av förhållandet mellan dessa 17 internationella mål och KTH:s egna mål pågår.

I nulägesanalysen varierade beskrivningen av hållbar utveckling något även om merparten var likartad. Tonvikten kunde dock ligga mer åt någon av de tre perspektiv som listas nedan. Perspektiven kan i sin tur sägas vara övergripande beskrivningar som framkommit.

Framtidsperspektivet

Hållbar utveckling är nödvändig för att komma till en långsiktigt önskvärd framtid och det betraktas som en global fråga som är avgörande för mänskligheten - att det som görs idag inte äventyrar framtiden.

Behovsperspektivet

Hållbar utveckling beskrivs som tre, av varandra beroende delar; ekologiska behov, sociala behov och ekonomiska behov. Innovations- och entreprenörsdriven affärsverksamhet beskrivs som en av motorerna för hållbar utveckling. Politiska policyer behövs, dels för att reglera dels för att uppmuntra.

Resursperspektivet

Utifrån ett balansperspektiv beskrivs hållbar utveckling som att inte förbruka mer av jordens resurser än vad jorden kan reproducera. Utvecklingen behöver drivas framåt men med hänsyn till tillgängliga resurser.

Ledande och viktiga aktörer

Nationella och internationella ledande, viktiga och synliga aktörer innefattar både organisationer och individer, vilka kan sammanfogas till några större grupperingar. Aktörsgrupperna och beskrivningarna är hämtade från nulägesanalysen.

Intresseorganisationer (primärt miljöorganisationer)

De verkar aktivt för ett bevarande och har en förmåga att rikta ljuset mot viktiga områden, exempelvis i form av specifikt riktade insatser och att bromsa negativ utveckling.

Akademier

De arbetar kartläggande, lösningsfokuserat samt utbildande. De bidrar med tankar, idéer och metoder.

Politiker och offentlig förvaltning

De fattar beslut och indikerar riktning för utveckling i samhället. De representerar och vägleder befolkningen. De inkluderar myndigheter, departement, politiska partier, lagstiftare och beslutsfattare.

Näringsliv

De förväntas driva på förändringar baserat på motivation, möjlighet och resurser.

Karismatiska individer och medborgarengagemang

De föregår med vägledande exempel.

Kommunikation av hållbar utveckling på KTH

Utifrån nulägesanalysen kan sju samlande områden lyftas fram när det kommer till hur KTH borde arbeta med kommunikation kopplat till hållbar utveckling.

Internkommunikation inklusive studentkommunikation

Bygg den externa kännedomen med hjälp av intern kommunikation (inkluderar anställda, studenter och alumni).

Kontinuerlig kommunikation

Ta samlade grepp, engagemang byggs genom långsiktighet och relationsskapande aktiviteter.

Tydliggörande kommunikation

Tydliggör KTH:s drivkraft, verksamhet och arbete med hållbar utveckling.

Påverkande kommunikation

Arbeta för att påverka samhället samt bidra med kunskap och underlag - fungera som en brygga mellan den akademiska och den praktiska världen.

Kunskapshöjande kommunikation

Var en plattform för utbyte och skapa nätverk och grupperingar där samverkan kring hållbar utveckling kan ske.

Kommunikation för ökad medvetenhet

Förmedla budskap om att hållbar utveckling är ett prioriterat område gemensamt i KTH:s kanaler.

Uppmärksamhetsväckande kommunikation

Skapa nydanande kommunikation tillsammans med mer vardaglig kommunikation.

Summering och tillägg

KTH har sedan 2011 bedrivit ett fokuserat arbete för att integrera miljö och hållbar utveckling i kärnverksamheten. Målet med kommunikation kopplat till området har varit att synliggöra och väcka intresse för verksamhet kring och satsningar på miljö och hållbar utveckling i utbildning, forskning och samverkan. Genom kommunikationen ska bilden av att KTH som aktör, aktivt och ansvarsfullt bidrar till en hållbar utveckling genom utbildning, forskning, samverkan samt genom att minska den egna miljöbelastning och verka för socialt ansvarstagande förmedlas.  

En beskrivning är att KTH:s prestation och betydelse inom hållbar utveckling är större än vad kommunikationen förmedlar och ett gap skulle kunna finnas mellan prestation och kommunikation. En annan beskrivning skulle kunna vara att kommunikationen förmedlar vad KTH gör men verksamheten inom hållbar utveckling behöver öka, ett arbete som inte är en del av en kommunikationsstrategi. Med det menas en utökad verksamhet inom hållbar utveckling, fler beslut om aktiviteter kopplat till hållbar utveckling och en strategisk inriktning på att vara ett ledande tekniskt universitet inom hållbar utveckling kan dock leda till fler alternativ att kommunicera kring. Dessutom ger det ett integrerat synsätt på hållbar utveckling verksamhetsmässigt bättre förutsättningar för en generellt starkare förknippning av hållbar utveckling till KTH:s varumärke.

Nulägesbeskrivningen visar dock att kommunikationen kring hållbar utveckling behöver förstärkas på olika vis för att skapa en närmare koppling mellan KTH:s varumärke och hållbar utveckling. Kännedom om KTH:s verksamhet, vilja inom området och förmåga att bidra behöver breddas.

Den kommunikation som görs kopplat till området hållbar utveckling behöver nå längre än tidigare. Tankesättet kring målgrupper behöver utvecklas, i högre utsträckning behöver det också riktas inåt i organisationen för att dels åstadkomma en kulturförändring dels nå fram till andra betydelsefulla grupperingar. Typen och områdena av kommunikation som görs kring hållbar utveckling behöver breddas utifrån behovet att öka kännedom, uppfattning och förmåga.

Innehållsansvarig:Åsa Ankarcrona
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-11-11
1. Sammanfattning och introduktion
2. Beskrivning av nuläge
3. Varför som bas i kommunikationen
4. Hur bör kommunikationen göras
5. Vad bör göras i kommunikationen för att stärka kopplingen till hållbar utveckling
6. Användning