Till innehåll på sidan

4. Hur bör kommunikationen göras

Den här sidan utgör en del av KTH:s strategi för kommunikation av hållbar utveckling.

KTH:s befintliga kommunikationsstrategi beskriver hur KTH ska väcka ökat intresse för verksamheten och skapa ett starkare förtroende för KTH genom tre huvudprinciper:

  • Befintliga relationer används för att bygga nya
  • Stjärnor skapas för att förmedla budskap och personlighet.
    Skapa stjärnor handlar inte om att lyfta fram ett fåtal personer som redan är kända, utan att skapa förutsättningar för att uppmärksamma fler. Fler stjärnor hjälper att väcka intresse, skapa identifikation och bygga förtroende.
  • Stärka varumärket i det dagliga arbetet

Med hänsyn till dessa och med anpassning till vad som framkommit i nulägesbeskrivningen specifikt för hållbar utveckling samt utifrån identifiering av varför hållbar utveckling är viktigt för KTH beskrivs nedan hur kommunikationen bör göras ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Intern förståelse och budbärare

Bygg det externa genom det interna. Studenter är framtidens arbetskraft, anställda är de som bidrar med lösningarna, alumner är budbärare till en mängd grupperingar och adjungerad personal har en fot i KTH:s verksamhet och en fot i annan verksamhet. Varför, vad och hur behöver vara tydligt för alla. Genom att bygga den interna förståelsen ökar också antalet budbärare för KTH:s verksamhet inom hållbar utveckling, och kan i högre utsträckning nå fler än de som är specifikt hållbarhetsorienterade.

Kommunikationsexempel: I alla välkomstpaket till internationella studenter och i alla studentlägenheter finns en kökshandduk designad för att lyfta fram en hållbar syn på vatten. I välkomstpaketen ingår också information om hur sopsortering fungerar på KTH och i Sverige.

När KTH:s nya entré invigdes 2015 togs utställningen "Whole Earth?" till KTH och sattes upp i entrén. I anslutning till utställning samordnades aktiviteter som en seminarieserie av studenter för studenter samt en afterwork med den ideella organisationen Stormvarning. Aktiviteten kopplade ihop konst, vetenskap och hållbar utveckling.

Campusaktiviteter

Synlighet och aktiviteter som exempelvis går att ta på, delta i och stå framför skulle kunna utföras i högre grad. Den primära målgruppen för dessa är troligen interna, men skulle i förlängningen kunna leda till ökad extern synlighet.

Kommunikationsexempel: I samarbete med THS och Akademiska Hus har KTH tagit fram GreenCups, en kaffetermos som säljs på caféer och resturanger på campus. När kaffe handlas med termosen erbjuds rabatterade priser. Termosen minskar användningen av engångsmaterial och därmed avfallsmängden. Vid olika tillfällen har försäljning av muggar skett utomhus på campus för att skapa uppmärksamhet.

För att synliggöra transporters miljöpåverkan anordnas varje år en cykeldag vid höstterminens start. Dagen används också för att upplysa och påminna studenter och medarbetare om KTH:s verksamhet inom hållbar utveckling. Vid den senaste cykeldagen kunde studenter vinna en restaurerad cykel, om de ritade en bild av sig själva på en cykel.

Stöd och underlag till beslut för framtiden

Utveckling av framtida kommunikationskanaler kan i högre utsträckning rikta in sig på att bidra med underlag för samhällspåverkande beslut, exempelvis olika typer av debatter och policyutveckling.

Kommunikationsexempel: Inför COP21 hösten 2015 genomfördes en seminarieserie med KTH-forskare som talare. Seminarierna riktade sig till press och media. Syftet var att förbereda dessa aktörer inför COP21 och lyfta klimatfrågan på den mediala agendan.

Under 2016 genomfördes en medie- och budskapsträning för kvinnliga forskare. Träningen syftade till att öka det utrymme som deltagarna tar i den offentliga debatten. 

Populärvetenskaplig

Kommunicera i en mer populärvetenskaplig form bland annat för att studenter på KTH ska uppleva att det är enklare att sprida vidare i bredare kretsar.

Kommunikationsexempel: Sedan 2016 finns två biodlingar placerade på KTH:s campus. Tanken är att dessa bland annat ska belysa behovet av biodiversitet och gröna korridorer på KTH:s campusområde. Bina producerar KTH Campus Honey, honung som säljs i burkar i profilshopen och delas ut som representation.

När bioodlingarna placerades på KTH:s campus så utlystes en onlineröstning där medarbetare, studenter, alumner och externa hade möjlighet att rösta på vad de två drottningarna skulle heta. Valen föll på Bee McBeeface och Beeyonce. Nyheten om de slutliga valen och därmed KTH:s initiativ till bioodlingar fick internationell spridning. I ett senare skede kompletterades den skrivna nyheten med en kortare film om bioodlingen, honungen som hämtas och spridningen av produkten på olika caféer och restauranger på campus.

Akademisk betydelse

Förstärk betydelsen av akademin när det kommer till hållbar utveckling. Identifiera sätt att kommunicera tillsammans med andra nationella och internationella universitet.

Kommunikationsexempel: Under flera år producerade KTH, tillsammans med Stockholms universitet. TV-programmet Crosstalks. Crosstalks inkluderade förutom hållbar utveckling många olika områden aktuella för de båda universiteten. Upplägget var ett samtal mellan olika forskare lett av en programledare. Det livesändes, filmades på campus, hade publik på plats och bearbetade olika budbärare och mottagare runt om i världen.

Engagerande och uppmärksamhetsväckande

Kommunikation av vetenskap (forskningskommunikation) kan utifrån sin natur bli faktatung, svår att ta till sig och svår att förstå samt stundtals irrelevant för målgruppen. En engagerande form behöver användas och där mottagaren står i fokus.
 
Kommunikationsexempel: För att öka andelen kvinnliga studenter på några av KTH:s utbildningar jobbar KTH sedan 2015 med kampanjen Giants. Genom den synliggörs teknisk forskning och forskarförebilder för målgruppen. Kampanjen utgår ifrån konceptet The future is to important to be left to men. Det ingår direktutskick, seminarier, filmer, webbsidor och sociala medier.

Relationsskapande, återkommande och integrerad

Långsiktiga relationer har stor betydelse när det kommer till kommunikativa åtgärder och hållbar utveckling. Inom områden som hållbar utveckling kan det i högre grad ta tid att bygga upp förtroende, både för att sak-kompetensen finns och för att kommunikationen är korrekt. Kommunikativa insatser som görs kring hållbar utveckling behöver vara återkommande och relationsskapande. Nya och befintliga kanaler från KTH behöver gemensamt och integrerat förmedla ett budskap om att hållbar utveckling är prioriterat.

Kommunikationsexempel: Sedan flera år tillbaka finns den etablerade mötesarena KTH Sustainability Research Day. Det är en aktivitet som genomförs årligen på KTH:s campus där både KTH:s forskare och externa talare medverkar. Förutom mer traditionella presentationer inkluderar dagen exempelvis utställningar, runda bords samtal, diskussioner och mingel. Syftet är att belysa forskning för hållbar utveckling samt diskutera aktuella frågor inom området.

Ökad attraktionskraft

Att vara en framstående aktör inom hållbar utveckling ökar KTH:s attraktionskraft för olika grupperingar. Integrera KTH:s verksamhet inom hållbar utveckling för att förstärka kommunikation av KTH som organisation.

Kommunikationsexempel: Under 2015 och 2016 har KTH tagit fram nya produkter som ska presentera organisationen som helhet exempelvis broschyr, beskrivande texter och film. Alla produkter lyfter fram KTH:s vilja och förmåga att bidra till hållbar utveckling.

Innehållsansvarig:Åsa Ankarcrona
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-11-13
1. Sammanfattning och introduktion
2. Beskrivning av nuläge
3. Varför som bas i kommunikationen
4. Hur bör kommunikationen göras
5. Vad bör göras i kommunikationen för att stärka kopplingen till hållbar utveckling
6. Användning