Samverkan
En god dialog mellan arbetsgivare och medarbetare skapas i samverkan. På KTH sker samverkan på flera nivåer – från centrala grupper till arbetsplatsträffar och individuella medarbetarsamtal. Som chef har du en roll i denna process.
Vad innebär samverkan?
Samverkan innebär att information, dialog och diskussion förekommer inför alla beslut, i ett så tidigt skede att det finns möjligheter att påverka besluten.
Samverkan sker genom:
- central samverkansgrupp (CSG),
- skolsamverkan (SSG),
- arbetsplatsträffar (APT) på institution/avdelning/grupp, och på individuell nivå genom medarbetarsamtal.
Samverkansavtalet ersätter delvis medbestämmandelagen (MBL). Under de löpande mötena i samverkansgrupperna tas verksamhetsärenden, personalärenden, arbetsmiljöfrågor samt frågor om jämställdhet, mångfald och lika villkor upp.
HR:s stöd i samverkansärenden
HR stödjer dig som chef i den administrativa hanteringen av ärenden som behöver tas upp i samverkan, såsom anställningsavtal, avslut och rekryteringstillstånd. Övriga ärenden kan lyftas av till exempel dig via skolchef eller HR:s representant i samverkan. Det kan handla om förbättringar i verksamheten eller arbetsmiljön som inte kan hanteras på er nivå vid APT, då går det bra att lyfta frågan till SSG.