Starta anställning – planera, genomföra och avsluta rekrytering
Som chef har du en nyckelroll i rekryteringsprocessen – från planering och genomförande till introduktion av nya medarbetare. En välstrukturerad rekryteringsprocess säkerställer att rekryteringen är i linje med både verksamhetens behov och lagkrav.
Rekryteringsprocessen steg för steg
Hela rekryteringsprocessen steg för steg ger en översiktlig bild av rekryteringsprocessen, samt även en mer detaljerad beskrivning av processen vid rekrytering av teknisk, administrativ och servicepersonal, forskare, forskningsingenjörer, postdoktorer, amanuenser och tillfälliga (intermittenta) anställningar.
Planera rekrytering
Som chef är det viktigt att ha en tydlig personalplanering både vid budgetarbete och inför rekryteringar. Genom att stämma av mot verksamhetsplan och budget säkerställer du att beslut om personalbehov grundar sig på långsiktiga och kortsiktiga mål. En aktuell bemanningsplan ger dig ett stabilt underlag för att bedöma vilka rekryteringar som behövs.
Personalplanering och budgetarbete
Genomföra rekrytering
Rekryteringsprocesserna ser olika ut beroende på vilken befattning som rekryteringen avser. Därför behöver rekryteringsprocesser hanteras på olika sätt. Även underlaget/blanketten som krävs inför rekryteringen kan variera. Huvudregeln är dock att alla rekryteringsärenden ska utlysas och hanteras via rekryteringssystemet Varbi. Inom staten ska alla anställningar utlysas och tillsättas efter förtjänst och skicklighet. Det är ett lagkrav. Som universitet har vi ett undantag för de tjänster som är finansierade av personligt riktade medel. Ta hjälp av HR för att bedöma vad som är personligt riktade medel.
Regler och tips för effektiv rekrytering
För dig som arbetar vid EECS-skolan finns specifika rutiner för rekrytering av doktorander:
Doktorandrekrytering på EECS
Kompetensbaserad rekrytering (KBR)
KTH använder sig av metoden Kompetensbaserad rekrytering (KBR). Det är en metod som ger en professionell och effektiv rekrytering där KTH:s varumärke som arbetsgivare stärks. Du arbetar på ett strukturerat sätt med fokus på att rekrytera rätt kompetens i förhållande till verksamhetens behov. Kontakta HR för mer information kring KBR. HR ger även utbildningar i KBR.
Kompetensbaserad rekrytering
Genomföra intervjuer
Via rekryteringssystemet Varbi kan du både skriva ut en intervjumall, och en mall för referenstagning med frågor kopplade till de personliga kompetenser som du har valt vid uppstarten av rekryteringen. För ett strukturerat urval av kandidater, använd följande mall:
Intervju-, bedömnings- och referensmall
Rekrytera och anställa lärare
Rekrytering av lärartjänster, inklusive tenure track och adjunktsanställningar, följer specifika handläggningsordningar och kräver särskilda underlag. Här hittar du information om vad du som rekryterande chef behöver tänka på vad gäller lärartillsättningar:
Anställning och rekrytering av lärare
Kontaktuppgifter för lärarrekrytering
Avsluta rekrytering
På KTH strävar vi efter att alla kandidater, även de som inte får en sökt tjänst, ska ha ett positivt intryck av oss som arbetsgivare. Du som rekryterande chef ansvarar för att ge muntlig återkoppling till kandidater som varit på intervju. HR informerar övriga kandidater om rekryteringens utfall. För den kandidat som anställs, ordnar HR ett anställningsavtal i KTH-HR. Du godkänner och signerar direkt i systemet.
Godkänna och signera anställningsavtal
Sätt rätt lön
Vid nyanställningar sätts lönen utifrån befattningens krav. Lönen ska vara saklig, individuell och rättvist differentierad. Som rekryterande chef behöver du kontakta HR innan lönen fastställs. Vår lönestatistik på KTH-nivå visar befintlig lönestruktur per befattning. Var särskilt uppmärksam på att kvinnor och män inte ska ha osakliga löneskillnader inom samma befattning. För doktorander finns en fastställd ingångslön samt lönestege efter progress i studierna.
Lönestatistik vid ny lönesättning
Lönesättning enligt doktorandstegen
Introducera nya medarbetare
Alla som är nyanställda på KTH ska få en introduktion. Introduktionen sker på olika nivåer, såväl på KTH-övergripande som på skolnivå. Introduktionen innefattar bland annat en välkomstdag. Nyanställda uppmuntras även att delta i webbaserade kurser. På skolnivå erbjuder HR personliga introduktioner, medan det är du som närmaste chef som ansvarar för den praktiska introduktionen av din medarbetare.