Hållbara byggnader och energi
För att bedriva KTH:s verksamhet i form av utbildning och forskning, behövs lokaler som t.ex. labb, kontors- och undervisningsytor. KTH arbetar med att minska sin energianvändning utifrån satta klimatmål, vilket sker i samverkan med fastighetsägarna.
Energiplan för byggnader
Fastighetsägarna (se nedan) tar årligen fram en energiplan som beskriver de åtgärder som ska vidtas för att minska energianvändningen i byggnaderna. I Energiplan 2023 (pdf 260 kB) beskrivs de åtgärder som har genomförts av Akademiska hus under 2022, som rör el, värme, och kyla. Läs mer om KTH:s energianvändning i rapportering till Naturvårdsverket.
Mer information om KTH:s energiarbete (informationen har tagits fram i powerpoint format för dialog med medarbetare): Energiåtgärder och resultat (pptx 6,9 MB)
Samverkan för klimat och energi
KTH bedriver verksamhet på 5 campusområden i Stockholmregionen. KTH äger inte sina byggnader utan hyr dessa av fastighetsägarna Akademiska Hus, Hemsö och Samhällsbyggnadsbolaget. Ett nära samarbete med dem är förutsättningen för att genomföra arbetet med att byggnaderna ska vara hållbara och klimatsmarta i överensstämmelse med KTH: s hållbarhets- och klimatmål.
KTH samarbetar med Akademiska Hus på strategisk nivå genom det så kallade ”Strategiska samverkansforumet”. Inom ramen för forumet finns uppsatta mål avseende samverkan kring utbildning och forskning, samt campusrelaterade frågor. Årligen sker en uppföljning av målen, med VD för Akademiska Hus och KTH:s rektor i december månad.
Inom ramen för samarbetet med Akademiska hus har under 2023 följande projekt och åtgärder vidtagits:
-
Forskning och utbildningsprojekt som KTH och fastighetsägarna samverkar kring på Live-In Lab: Genomförda FoU-projekt | KTH Live In Lab
-
Modernisering av byggnaden KTH Kemi pågår. Förväntas vara klart år 2024.
I övrigt sker samverkan i den löpande förvaltningen avseende olika sakfrågor t.ex. energi, ny och ombyggnader, avfall, biologisk mångfald etc.
Bortom universitetet
KTH:s samarbetar nära med sina fastighetsägare Akademiska Hus som strävar efter att levererad energi ska vara 100% fossilfri (Akademiska Hus hemsida) och samverkar med lärosäten i ett uppstartat nätverk inom klimatramverket (KTH intranät) för att bidra till minskad klimatpåverkan i samhället. KTH har även undertecknat Stockholm stads klimatstadskontrakt som beskriver stadens åtaganden för klimatneutralitet och innehåller en handlings- och investeringsplan för hur arbetet mot klimatneutralitet ska drivas framåt. EU:s Climate City Contract har inspirerats och utvecklats av det nationella Klimatkontrakt 2030 som togs fram av KTH:s strategiska innovationsprogram Viable Cities. Stockholm är en av de första städerna att få sin klimatplan godkänd av Europeiska kommissionen (läs mer på KTH:s intranät) .
Inomhusklimat
KTH har tecknat ett grönt hyresavtal med Akademiska Hus för hus 43:35 Bergs där projektet ”inomhusklimat som tjänst” finns med som en punkt. Här kommer Akademiska Hus med hjälp av artificiell intelligens att styra inomhusklimatet. Projektet är tillfälligt pausat.
Inom forskningssamarbetet mellan KTH och Akademiska Hus, har en industridoktorand låtit utveckla och implementerat en ny affärsmodell med syfte att utifrån en lagom nivå av digitalisering tillhandahålla ett överenskommet inomhusklimat till lägst resursanvändning. Forskningen har hittills resulterat i tre forskningsartiklar:
- Indoor Climate as a Service: A digitalized approach to building performance management
- The RealEstateCore Ontology
- Lagged-kNN Based Data Imputation Approach for Multi-Stream Building Systems Data
Energikartläggning
För varje byggnad på KTH med Akademiska Hus som hyresvärd finns det en detaljerad energikartläggning. Här står bland annat om föreslagna åtgärder för att minska energiförbrukningen. Akademiska Hus utvärderar nu de föreslagna åtgärder som tidigare inte genomförts för att se över lönsamheten i åtgärderna. Som komplement till tidigare energikartläggning genomfördes nattvandringar under 2023 för att identifiera energi som används i onödan när verksamheten är stängd.
Teknikplattform
I teknikplattformen finns egenskapskrav, t.ex. krav på U-värde på väggar/fönster för energieffektivt byggande. Teknikplattformens dokument finns tillgängligt på Akademiska Hus publikationssida: Alla publikationer | Akademiska Hus
Miljöbyggnad
Vid ny- och ombyggnation ställer KTH krav på att miljö och hållbarhetsk inkluderas i projektet. miljöcertifieringen Miljöbyggnad ställer krav på byggnadens miljöprestanda och energiåtgång. Av de byggnader KTH använder är nio certifierade enligt Miljöbyggnad; fyra som guld och fem som silver. Läs mer om vad en certifiering enligt Miljöbyggnad innebär:
Vad är Miljöbyggnad? | Swedish Green Building Council