Till innehåll på sidan

Idag är det Kollektivavtalets dag

Vad är viktigt för dig här på jobbet?

Publicerad 2017-03-17

Behöver vi kollektivavtal? Frågor som rätt till semester och föräldraledighet regleras ju i lag och alla anställda får del av det. Ja, det stämmer att vi har en bra grund i lagen, men det finns många frågor som bara delvis eller inte alls är reglerade i lag. Ett är exempel är övertid. I lagen är 40 h/v heltid och antalet övertidstimmar är begränsade. Däremot står ingenting om övertidsersättning.

I Sverige har vi valt den s k svenska modellen som innebär att lagen kompletteras med kollektivavtal tecknade av fackförbund och arbetsgivare. Avtalen ger fler och bättre villkor som är anpassade till bransch och den verklighet vi lever i. Det är ju vi fackliga företrädare och arbetsgivarna som bäst kan förutsättningarna som styr vår verksamhet och som bäst kan förhandla våra villkor.

Typiska frågor som ofta regleras är:

  • Lön – lönerevision, kriterier för lönesättningen och hur lönesättningsprocessen ska gå till
  • Föräldralön - kompletterar föräldrapenningen upp till 90% av lönen
  • Semester – fler än lagens 25 semesterdagar
  • Ersättning vid sjukdom - kompletterar sjukpenning sjukdag 15 t o m 365 upp till 90% av lönen
  • Tjänstepension - arbetsgivaren betalar in på din inkomst till din framtida pension

Lokala avtal kan kompletteras ytterligare för just vår arbetsplats och förutsättningar. Exempel på frågor som vi har avtalat om på vår arbetsplats är doktorandlöner, föräldralön, ersättning för sjukvårdskostnader, friskvårdsbidrag och friskvårdstimme, beredskapsjour och villkor för detta, omställningsmedel mm.

  Läs mer om KTH:s lokala kollektivavtal - länk till KTH anställningsvillkor sidor

Vad tycker du?

En fantastisk möjlighet vi får tack vare kollektivavtal är inflytande och att kunna påverka. Här på vår arbetsplats deltar vi i samverkansförhandlingar. På så sätt får du som anställd möjlighet att tycka till i frågor i din vardag som exempelvis omorganisation, ändrade anställningsvillkor och chefstillsättningar. Det är bra för oss att få inflytande och också för arbetsgivaren - som får ett värdefullt bollplank i verksamhetsdiskussioner och kan få bättre beslutsunderlag.

Finns det någon fråga du skulle vilja att vi jobbade för att teckna lokalt kollektivavtal om?

Innehållsansvarig:saco-s@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2017-03-17