Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Befordran till lektor

Här hittar du vår arbetsprocess för befordran till lektor beskriven steg för steg.

Halvtidsutvärdering

  1. Senast 6 månader innan halva anställningstiden som biträdande lektor har löpt ut ska halvtidsutvärdering genomföras enligt punkt 1.3 i KTH:s anställningsordning . Den skriftliga självvärderingen ska innehålla planerat datum för ansökan om befordran och lämnas till Fakultetsförnyelseansvarig. Det planerade datumet för ansökan om befordran ska ta hänsyn till KTH:s tre ansökningsperioder. 
  2. Fakultetsförnyelseansvarig håller intervju med den sökande och återkommer med utlåtande om genomförd halvtidsutvärdering.
  3. HR-enheten meddelar samtliga berörda om genomförd halvtidsutvärdering.

Initiering

  1. Den som söker till befordran ska ha fortlöpande diskussion om detta vid utvecklingssamtal med sin avdelningschef. Information om bedömningskriterier för befordran finns i . Den karriärplan och överenskommelse om anställningens innehåll som ingicks vid nyanställning bör följas upp. Information om befordran finns också på KTH:s befordringssida för sökande .
  2. Avdelningsschef stämmer av med Fakultetsförnyelseansvarig för att bedöma om förutsättning kommer att finnas för skolan att lämna sitt stöd till befordran innan planerat datum för ansökan om befordran enligt halvtidsutvärderingen.
  3. Om skolan stödjer ärendet meddelar Fakultetsförnyelseansvarig detta till HR-enheten som initierar ett ärende.

Utlåtande och förslag på sakkunnig

Utlåtandet och förslaget på sakkunniga förbereds parallellt med att kandidaten skriver sin ansökan enligt punkt 3 nedan.

  1. Avdelningschefen lämnar utkast på yttrande enligt mallen här samt förslag på fyra sakkunniga (jämn könsfördelning) till Fakultetsförnyelseansvarig. Mer information om kraven på sakkunniga och om yttrandets innehåll finns under Skolans uppgifter vid befordring av lärare .

    Mall, skolans yttrande om ansökan om befordran till lektor (docx 61 kB)
  2. Efter beredning undertecknar Fakultetsförnyelseansvarig utlåtandet.
  3. Fakultetsförnyelseansvarig väljer två sakkunniga av de fyra föreslagna och meddelar detta till HR.
  4. HR kontaktar de två sakkunniga för att undersöka om personerna kan åta sig uppdraget samt för att samla in beslutsunderlag (jävsintyg, CV, publikationslista).
  5. Efter att HR-enheten har samlat in underlag från utvalda sakkunniga, beslutar Fakultetsförnyelseansvarig om förslag om sakkunniga.
  6. HR-enheten laddar upp i rekryteringssystemet det signerade utlåtandet samt det signerade förslaget på sakkunniga.  

Ansökan och uppladdning i systemet

Kandidaten skriver sin ansökan parallellt med att utlåtandet och förslaget på sakkunniga förbereds enligt punkt 2 ovan. 

  1. HR-enheten genomför en dold publicering och skickar ansökningslänken samt länk till KTH:s befordringssida för sökande . Detta sker så snart Fakultetsförnyelseansvarig lämnat besked om att initiera ärendet. 
  2. När kandidaten har laddat upp sin ansökan laddar HR-enheten upp utlåtandet och förslaget på sakkunniga i rekryteringssystemet. HR lämnar över ärendet till Gemensamt Verksamhetsstöd för vidare hantering enligt . 

Beslut

  1. Befordringsnämnden lämnar ett utlåtande för beslut till skolchef.
  2. Efter diskussion med kandidaten lämnar avdelningschef förslag på överenskommelse om anställningens innehåll till Fakultetsförnyelseansvarig.
  3. Fakultetsförnyelseansvarig godkänner överenskommelsen och skickar till skolchef.
  4. Skolchef beslutar om befordran till lektor.