”Kvinnor kan få ingenjörskåren att växa och utvecklas”
Marie Ideström axlar rollen som extern representant i ITM:s nybildade faktultetsnämnd. Hon har utbildat sig på KTH och är idag vd för Stiftelsen Womengineer som arbetar för att fler kvinnor ska utbilda sig till ingenjörer.
Varför har du engagerat dig i ITM:s fakultetsnämnd?
– Det är en chans att få bidra till att ingenjörsyrket utvecklas till en modernare och mer värdeskapande kraft i samhället. Det är jag oerhört stolt över, och jag hoppas att jag kommer kunna addera något bra.
Hur har det varit att komma igång och hur går arbetet?
– Mitt första intryck är en ödmjukhet inför ansvaret som nämnden har. Än så länge handlar det framför allt om att definiera den grundläggande strukturen. Vi behöver hitta rätt i nämndens ansvarsområden, vilken arbets- och delegationsordning som ska gälla och hur mötesstrukturen blir så effektiv som möjligt.
Vad har du för hjärtefrågor?
– Som grundare av Stiftelsen Womengineer har jag förstås jämställdhetsperspektivet nära hjärtat. Hur skapar vi rätt förutsättningar för att attrahera fler kvinnor till ingenjörsstudier? Det är den i särklass största outnyttjade potentialen till att växa och utveckla den svenska ingenjörskåren.
Vad är din koppling till KTH och vad gör du när du inte sitter i nämnden?
–Jag tog examen från KTH 2011, med en BSc i Design och Produktframtagning samt en MSc i Industriell Ekonomi. Till vardags är jag vd för Stiftelsen Womengineer som arbetar för att fler kvinnor ska utbilda sig till ingenjörer, eftersom det råder en brist på ingenjörer överlag och i synnerhet kvinnliga ingenjörer. Min dåvarande klasskompis, Emelie Emanuelsson, och jag grundade Womengineer 2008 under vårt andra år på KTH. Vi insåg vilken förlust det var att så många potentiellt fantastiska ingenjörer väljer bort yrket för att de inte känner till vad det handlar om, eller brist på inspiration i form av förebilder.
Text: Anna Gullers