Till innehåll på sidan

Jäv

KTH är en myndighet och vi som arbetar här omfattas därför av förvaltningslagens regler om jäv. Reglerna om jäv finns för att säkerställa att en myndighet ska beakta allas likhet inför lagen och agera opartiskt och sakligt. Om jävsfrågor inte hanteras korrekt så kan det utgöra korruption eller oetiskt handlande. Reglerna i förvaltningslagen innebär att en anställd inte får befatta sig med ett ärende om det finns någon omständighet som kan påverka den anställdes opartiskhet eller rubba förtroendet för myndigheten och den anställdes opartiskhet.

Jävsreglerna gäller all ärendehantering och riktar sig till den som på något sätt kan påverka utgången av ärendet. Reglerna gäller alltså såväl den som beslutar i ärendet, som den som föredrar eller bereder ett ärende eller den som deltar i ärendets slutgiltiga handläggning. Administrativ hantering såsom att skriva ut eller registrera en handling i ett ärende omfattas dock inte av regleringen. Om det uppstår misstanke om att den anställde har koppling till ärendets hantering så att jävsreglerna blir aktuella, så ska den anställde inte befatta sig med ärendet.

Följande omständigheter medför att det föreligger jäv:

  • Ärendet berör den anställde personligen.
  • Ärendets utgång kan medföra nytta eller skada för den anställde.
  • Make/maka, förälder, syskon eller annan närstående till den anställde blir påverkad.
  • Annan omständighet som gör att någons opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.

Det kan uppstå situationer som inte är självklara eller enkla att bedöma ur jävssynpunkt. I denna gråzon av förhållanden, bindningar eller intressekonflikter mellan dig som anställd och någon part i ärendet kan omständigheterna vara sådana att de kan skada myndighetens trovärdighet, även om det inte är fråga om jäv i laglig mening. När sådana situationer uppstår ska alltid försiktighetsprincipen tillämpas, vilket innebär att du som anställd bör avstå från att delta i hanteringen av ärendet.

Tänk på att det är du själv som har ansvar för att anmäla jäv och att detta ska anmälas omedelbart till berörd tjänsteman på KTH eller till närmaste chef. Är du osäker på om du är jävig bör du rådfråga berörd tjänsteman eller närmaste chef. Tänk på att det är hur situationen uppfattas av allmänheten som är det viktiga när man tar ställning till reglerna om jäv och inte hur du som tjänsteman uppfattar din opartiskhet och saklighet.

Läs mer om jäv på KTH:s intranät .

Hur vet jag?

Du ska aldrig befatta dig med ärenden som rör en närstående, det vill säga en familjemedlem eller en nära vän eller ovän. Sådana ärenden kan till exempel gälla ansökan om antagning till utbildning, ansökan om anställning eller rekommendation om befordran. Som närstående räknas en vidare krets än den egna familjen, släkten och medlemmar av det egna hushållet, till exempel kan även personer som sammanbor med dina barn räknas. Tänk också på att vänskap, ovänskap eller ekonomiskt beroende är sådant som kan skapa jävssituationer, till exempel vid upphandling eller sakkunnigprövning.

Att undervisa egna barn möter ur jävssynpunkt inget hinder för en lärare. Däremot är det klart jävsgrundande att examinera och betygsätta dem. Jävsaspekter ska också noga beaktas vid disputation. Man ska vara observant på att författarskap och rättigheter kring kurslitteratur och utgivning kan komma att prövas eller ifrågasättas utifrån jävsprinciper. En vanlig frågeställning är också om jäv uppstår vid medförfattarskap.

Opartiskheten kan ifrågasättas om de gemensamma arbetena har varit många och samarbetet ägt rum under de närmast föregående åren. Medförfattarskap bedöms vanligen som jäv även om undantag kan beviljas i särskilda fall.

Vardagsdilemman
Inledning till broschyren Korruption och oetiskt handlande
Den statliga värdegrunden
Mutor
Jäv
Otillåten påverkan – hot och våld
Bisysslor
Representation, gåvor och uppvaktning
Resor
Inköp och upphandling
IT-användning
Hur kan du rapportera misstänkta oegentligheter?