Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Representation, gåvor och uppvaktning

Tänk på att du vid representation alltid ska handla omdömesgillt och restriktivt. Begreppet representation innefattar förutom mat och dryck, även gåvor, uppvaktningar och högtidstillfällen.

All representation ska, om möjligt, godkännas i förväg av behörig chef.

Som anställd ska du

  • representera måttfullt, det ska finnas en tydlig verksamhetskoppling, utövas återhållsamt och får aldrig vara lyxbetonat
  • representera i enlighet med den statliga värdegrunden
  • ha ett restriktivt förhållningssätt till alkoholkonsumtion, det ska alltid erbjudas alkoholfria alternativ
  • se till att kostnaden för representationen är motiverad och skälig samt korrekt redovisad
  • undvika återkommande representation med en eller samma grupp

Läs mer om representation, gåvor och uppvaktning i KTH:s Riktlinje om gränsbelopp vid representation, personalvårdsförmåner och gåvor . Läs mer om alkohol och droger i KTH:s Riktlinje alkohol-, drog- och andra missbruk .

Hur vet jag?

Representation kan antingen vara extern eller intern. Vid extern representation ska den endast omfatta de personer som varit direkt inblandade i kontakten med de externa gästerna. Intern representation riktar sig till KTH:s anställda och kan ske i anslutning till personalfester, planeringsdagar med mera. Måltider vid arbetsmöten omfattas inte av representationsregelverket utan ska istället förmånsbeskattas, information om detta finns på intranätet.

KTH ska vara en drogfri arbetsplats. Återhållsamhet gäller vid konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Det ska alltid erbjudas alkoholfria alternativ. Som måltidsdryck tillåts vin eller öl i måttlig mängd, normalt ett eller två glas. Representation ska vara spritfri, undantag kan förekomma vid besök av utländska gäster.

Gåvor till anställda på KTH från arbetsgivaren är i regel skattepliktiga. Om syftet är att uppvakta personal, ska det ske med gåvor inom en beloppsgräns som är skattefri. Tänk på att gåvor till anställda från någon annan än KTH kan innebära en jävssituation och risk för mutbrott. Är du osäker, kontakta alltid ekonomi- eller HR-ansvarig på respektive skola/GVS som hjälper dig.

Vardagsdilemman
Inledning till broschyren Korruption och oetiskt handlande
Den statliga värdegrunden
Mutor
Jäv
Otillåten påverkan – hot och våld
Bisysslor
Representation, gåvor och uppvaktning
Resor
Inköp och upphandling
IT-användning
Hur kan du rapportera misstänkta oegentligheter?