Till innehåll på sidan

Bisysslor

För anställda vid myndigheter finns särskilda regler för bisysslor. Som bisyssla räknar KTH i princip allt som du, som anställd, ägnar dig åt vid sidan av din anställning och som inte hänför sig till privatlivet – oavsett om verksamheten ger dig några inkomster.

Du som är anställd får inte ha bisysslor som är otillåtna, det vill säga som kan:

  • rubba förtroendet för din eller någon annan anställds opartiskhet i arbetet
  • skada myndighetens anseende
  • vara arbetshindrande
  • konkurrera med den verksamhet KTH bedriver

Som anställd på KTH ska du på begäran redovisa dina eventuella bisysslor och lämna den information som KTH behöver för att kunna bedöma bisysslan. Vissa arbetstagarkategorier har en utökad skyldighet att anmäla sina bisysslor. Det gäller t.ex. lärare och chefer. KTH kan besluta att du ska upphöra med eller inte åta dig en bisyssla.

Läs mer om bisysslor i KTH:s Riktlinjer om bisysslor .

Hur vet jag?

Som anställd har du själv ett ansvar att bestämma om du ska åta dig ett uppdrag. Du måste göra klart för dig om den erbjudna bisysslan rör myndighetens område eller inte. Som lärare har du en större frihet och du har möjlighet att åta dig uppdrag inom ramen för din särskilda ämneskompetens. Att utföra konkurrerande verksamhet, som till exempel uppdragsutbildning som ges eller har getts av KTH, är dock inte tillåtet.

Om du åtar dig ett uppdrag måste du också kontinuerligt kontrollera om en intressekonflikt kan ha uppkommit på grund av att uppgifterna inom din anställning eller i uppdraget har ändrat karaktär. För att en viss bisyssla ska vara otillåten behöver det inte vara konkret utrett att du verkligen har varit eller kan befaras bli partisk i ett visst ärende eller att allmänhetens förtroende för dig eller myndigheten rent faktiskt har minskat. Det är tillräckligt att det har funnits anledning för allmänheten att sätta objektiviteten i fråga.

Vardagsdilemman
Inledning till broschyren Korruption och oetiskt handlande
Den statliga värdegrunden
Mutor
Jäv
Otillåten påverkan – hot och våld
Bisysslor
Representation, gåvor och uppvaktning
Resor
Inköp och upphandling
IT-användning
Hur kan du rapportera misstänkta oegentligheter?