Till innehåll på sidan

Mutor

På KTH ska vi alltid agera så att inte någon kan tvivla på vår neutralitet och vårt oberoende. Vi ska därför alltid vara observanta på situationer som kan bedömas som tagande och givande av muta.

Definitionen av tagande av muta är när du som arbetstagare eller som uppdragsgivare för egen del eller för någon annans del tar emot, blir erbjuden eller begär muta eller någon annan otillbörlig förmån eller personlig bonus för din tjänsteutövning. Den som överlämnar, utlovar eller erbjuder mutan gör sig skyldig till givande av muta. Om en förmån kan anses som otillbörlig eller inte beror på omständigheterna i det enskilda fallet.

Förmåner som kan utgöra mutor är till exempel:

  • kontanter och presentkort
  • penninglån
  • rabatter
  • dolda provisioner
  • semester- och rekreationsresor, övriga resor, hotellvistelser, konferenser/evenemang
  • aktiviteter av ren nöjeskaraktär
  • middagar
  • biljetter

Generellt är kraven striktare för anställda och uppdragstagare inom offentlig förvaltning än för anställda inom privat verksamhet. Som anställd och uppdragstagare vid KTH får du aldrig missbruka din ställning. En grupp som är särskilt integritetskänslig och som ska uppvisa stor försiktighet är anställda som ägnar sig åt myndighetsutövning och offentlig upphandling.

Som arbetstagare och uppdragstagare har du har alltid ett eget ansvar att hålla dig informerad om vad som gäller. För att undgå ansvar för mutbrott ska du uttryckligen och omedelbart avvisa mutan. Detta gör du genom en aktiv handling – tacka tydligt nej när du får ett erbjudande som kan bedömas vara en muta, annars riskerar du att göra dig skyldig till mutbrott (det räcker inte med att du bara kastar erbjudandet i papperskorgen). Informera närmaste chef eller annan ansvarig om det inträffade.

Läs mer i KTH:s Riktlinjer för hantering av mutor och bestickning .

Hur vet jag?

Är du osäker på om gåvan du erbjuds kan ses som muta är det alltid bäst att tacka nej. En tumregel är att det alltid är känsligare om du får och tar emot något personligen. En biobiljett från en leverantör som skickas till dig bör skickas tillbaka – eller lottas ut bland berörda medarbetare. Fruktkorgen, chokladasken eller souveniren kan du ta emot om du ställer ut den i avdelningens gemensamma personalrum och talar om för givaren att du kommer att göra så.

Blir du bjuden på lunch, middag eller övernattning vid till exempel en nätverksträff som en annan myndighet i Sverige anordnar är detta tillåtet. Bjuds du däremot in till ett arrangemang från en leverantör eller samarbetande företag/organisation bör du alltid fundera på vad syftet bakom inbjudan kan vara. Kan du påverkas i din tjänsteutövning, är den förmån du får tillbörlig eller otillbörlig etc.

Att ta emot en bricklunch som en del i ett dagsprogram är oftast helt i sin ordning. Du bör däremot tacka nej till luncher, middagar och andra förmåner som är mer påkostade och ”utöver det vanliga”. Kom dock ihåg att även om en förekomst inte är att betrakta som en muta så kan det finnas tillfällen där du måste redovisa det för arbetsgivaren som en kostförmån eller annan förmån.

Som forskare bör du vara försiktig med att tacka ja till resor och arrangemang som en tredje part bekostar. Du bör alltid ställa dig frågan vad som är syftet med inbjudan. Är det en part som på något sätt kan ha syfte att påverka dig i din roll som forskare på KTH ska du avstå, även om resan eller arrangemanget sker på din fritid.

Vardagsdilemman
Inledning till broschyren Korruption och oetiskt handlande
Den statliga värdegrunden
Mutor
Jäv
Otillåten påverkan – hot och våld
Bisysslor
Representation, gåvor och uppvaktning
Resor
Inköp och upphandling
IT-användning
Hur kan du rapportera misstänkta oegentligheter?