Skip to main content
To KTH's start page To KTH's start page

KTH Servercertifikat

KTH Servercertifikat är en tjänst som möjliggör säker kommunikation mellan server och klienter, t.ex. webbläsare och en webbserver. Det kan även användas för att signera e-post–kommunikation och personlig inloggning på webbservrar.

Certifikaten tillhandahålls via Sunet TCS/GÉANT och certifikatleverantören är Sectigo vars rotcertifikat vanligtvis finns förhandsinstallerat i operativsystem och webbläsare. Tjänsten finns tillgänglig from 2020-05-01 och ersätter den tidigare tjänsten där certifikaten levererades av DigiCert.

KTH Servercertifikat används för att säkerställa att en användare blir uppkopplade till rätt server. Denna uppkoppling kommer att göras på ett säkert sätt så att ingen avlyssning kan ske och innehållet inte kan ändras på vägen. Det vanligaste exemplet är webbservar där uppkoppling vanligtvis görs via port 443. Andra exempel är IMAP, LDAP, XMPP, SQL-databaser m.m.

Information om Sunet Trusted Certificate Service (TCS)

Information om GÉANT Association

Certifikat information från Sunet

KTH Servercertifikat kan beställas av utvalda anställda på KTH för domänen 'kth.se'.  

Det kan även beställas av de som är verksamma i en annan organisation som hanteras av KTH och som har ett domännamn som inte slutar på 'kth.se'. Ett exempel är domänen tekniskahögskolan.se.

KTH får gratis tillgång till tjänsten via SUNET/Terena.