Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Docent

Här är processbeskrivning och handläggningsordning steg för steg för ansökan om antagning som docent. Det är instruktioner om vilka regler som ska tillämpas, vilka mallar som ska användas i respektive moment och vilken aktivitet som ska göras i systemet.

Regler och mallar

De regler och mallar som styr rekryteringen av lärarrekryteringar på KTH är Anställningsordning vid KTH och anvisningar Riktlinje till anställningsordning för lärare. Dessa finns tillgängliga på samlingssidorna över KTH:s styrdokument gällande Anställning och rekrytering av lärare  och mallar i rekryteringsprocessen för lärarrekryteringar .
För mer utförlig beskrivning gå till websidorna med Riktlinje om antagning som docent  och instruktioner för sökande om att ansöka om docentur .

En docentnämnd vid skolan svarar för prövningen av den pedagogiska skickligheten och docentintervjun (som hålls vid ett tillfälle per ärende). Vid intervjun ska docentnämnden bestå av tre ledamöter varav en ordförande och minst en lärarrepresentant. Studenterna har rätt att vara representerade med en ledamot. Nämndens sammansättning bör till del reflektera aktuellt forskarutbildningsämne. Kvinnor och män ska vara jämställt representerade i nämnden.

Länkar till skolornas docentutskott. Docentutskottet utser en docentnämnd i varje enskilt ärende:

Docentutskott ABE
Docentutskott CBH
Docentutskott EECS
Docent utskott ITM
Docentutskott SCI

Handläggningsordning steg för steg

Instruktionerna till handläggningsordningen för respektive ärendetyp finns detaljerat beskrivna i Riktlinje om antagning som docent. Dessa instruktioner ska följas.

1. Ansökan om docent – initiering

Skolan genomför en behovsanalys och initierar utnämningsprocessen lokalt. Innan en ansökan om att antas som docent lämnas in ska en inledande diskussion föras mellan prefekt och fakultetsförnyelseansvarig samt en dialog mellan sökande och skolan. Prefekt meddelar handläggaren som initierar ett ärende.

1. 1. Dold annonsering, länk till sökande och sökandes ansökan

  Handläggare:

  1. skapar ett nytt ärende i rekryteringssystemet.

  2. skapar annonsen i systemet (svensk och engelsk version) och begär (dold) publicering. Annonseringssteget är till för att skapa ansökningslänk till sökande.

  3. begär publicering enligt överenskommen ansökningsperiod. Rekryteringsannonser personalavdelningen publicerar annons (dold publicering) och skickar ansökningslänk till skolan.

  4. skickar ansökningslänk till kandidaten och bevakar att komplett ansökan kommer in före ansökningsperiodens slut. På sidan "Ansöka om docentur" finns information om vilka handlingar som ska bifogas ansökan.

1. 2. Underlag med docenturens nytta och förslag på sakkunniga

  Handläggare:

  1. laddar upp skolans underlag om docenturens nytta och förslag på sakkunnig enligt KTH-mall och enligt instruktionerna i mallen "skolans förslag på sakkunniga" på sidan skolans uppgifter.

2. Fakultetsnämndens beslut om prövning

  1. Handläggare skickar underlag i ärendet till fakultetsnämndens sekreterare.

  2. Ärendet hanteras på fakultetsnämndens beredningsmöte.
    Fakultetsnämndens ordförande beslutar om ärendet är komplett att gå vidare till fakultetsnämndens möte.

  3. Ärendet hanteras på fakultetsnämndens möte. Fakultetsnämnden tar ställning till förslaget och om docentutnämningen kan ha nytta för KTH och lämnar ärendet till docentutskottet.

  4. Handläggare fyller in beslutsdatum för fakultetsnämndens möte och meddelar till FFA att ansökan har gått vidare.

3. Docentutskottets beslut om sakkunniga

Förslag på sakkunniga beslutas av docentutskottet.

Handläggare:

  1. förser och föredrar sakkunnigförslag för docentutskottet. Docentutskottet bedömer om sakkunnigprövning behövs och utser i så fall sakkunnig. Docentutskottet utser en docentnämnd för att bedöma den sökandes kvalifikationer.

  2.  laddar upp underlag och information till sakkunnig i rekryteringssystemet om att lämna in sakkunnigutlåtande. Sakkunnig laddar upp sakkunnigutlåtande i rekryteringssystemet.

  3. mottar sakkunnigutlåtande och skickar det vidare till docentnämnden för det specifika ärendet. Om sökande bedöms uppvisa vetenskaplig skicklighet går ansökan vidare för prövning av den pedagogiska skickligheten.

4. Docentnämndens intervju och yttrande

När ett sakkunnigutlåtande har inkommit ska docentnämndsintervju med sökande genomföras.

  Ordförande ansvarar för att:

  1. kallelse/inbjudan till sökande fylls i enligt KTH:s mall.

  2. bokar och ordnar intervju med docentnämnd. Nämnden genomför intervjun och beaktar de frågeområden som anges i Fakultetsrådets riktlinjer för antagning som docent, och skriver sedan ett yttrande. Docentnämnden lämnar förslag till beslut efter bedömning av kvalifikationerna och genomförd intervju.

  3. skickar yttrande till handläggare som laddar upp yttrande och fyller i datum för intervjun i rekryteringssystemet.

5. Beslut om antagning som docent

Efter genomförd intervju ska skolchef ta beslut om antagning om docentur.

  Handläggare:

  1. skriver förslag på beslut och lämnar över underlag (ansökan från den sökande, sakkunnigutlåtande och docentnämndens yttrande) till skolchef. Skolchef beslutar om docentur.

  2. erhåller påskrift av skolchef och fyller i datum i rekryteringssystemet. Beslutet expedieras till den sökande, prefekt, FFA och docentnämndsordförande.

6. Docentbevis

  Handläggare:

  1. utfärdar docentbevis, erhåller signaturer och lämnar över det till docentnämndens ordförande.

7. Docentpresentation

  Ordföranden ansvarar för att:

  1. sökande informeras om att docentpresentation ska hållas.

  2. docentpresentation bokas och för att information om presentationen anslås enligt skolans rutiner. Docentpresentation genomförs av sökande.

  3. docentbeviset överlämnas till sökande efter presentationen.

Handläggare:

  1. markerar sökande som fått utnämningen med status "anställd" innan ärendet anslås.

  2. fyller i digitalt anslag som publiceras från rekryteringssystemet till KTH:s digitala anslagstavla.

8. Arkivering

När docentpresentationen har hållits ska ärendet arkiveras i rekryteringssystemet och diariet.

 Handläggare:

  1. kontrollerar att ärendet är komplett i rekryteringssystemet och arkiverar ärendet. Handlingar förs automatiskt över till W3D3.

  2. meddelar registrator VS att ärendet arkiverats i systemet.

  3. Automatiskt mail från rekryteringssystemet till den som tryckt på "arkivera" genereras under natten. Mailet innehåller instruktioner om hantering av ärendet i W3D3 efter arkivering. Mailet vidarebefordras till registrator som kontrollerar ärendet i W3D3 och kompletterar och kontrollerar ärendet enligt instruktioner i mailet.

  4. skickar originalhandlingar med signaturer som ska arkiveras till registrator VS i förekommande fall. KTH:s dokumenthanteringsplan ger vägledning.