Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Mer tid för att diskutera strategi, evenemang om forskningsinitiativ och ny professor på gång

Publicerad 2025-05-07

Från fakultetsnämndens aprilmöte 2025 lyfter Pernilla Hagbert, nämndens vice ordförande, bland annat hur man ska få mer tid för strategiska diskussioner, genomförda evenemang om forskningsinitiativ, en kommande gästprofessor och strategiska forskningsområden.

Sedan fakultetsnämnderna påbörjade sitt arbete i januari 2024 har ett stort antal formaliaärenden begränsat tiden för strategiska diskussioner. Ett sätt att frigöra mer tid för strategiska ärenden har varit att bereda formaliaärendena i särskilda utskott. Sedan tidigare har ABE-skolans fakultetsnämnd två utbildningsutskott och från årsskiftet har ett anställningsutskott och ett docentutskott tillkommit.

Fakultetsnämndernas vice ordföranden deltar i en grupp för kollegial samordning tillsammans med dekanus, prodekanus och universitetsstyrelsens lärarrepresentanter. I den gruppen diskuteras vad som händer i fakultetsnämnderna, fakultetsrådet samt universitetsstyrelsen. En av funktionerna med gruppen är få likvärdighet över skolorna. Det har varit tydligt att formaliaärenden varit arbetskrävande på samtliga skolors fakultetsnämnder, vilket också en nyligen genomförd enkätundersökning visat.

Givande evenemang om strategiska forskningsinitiativ

Två evenemang om strategiska forskningsinitiativ har genomförts i februari och april. Forskare från olika delar av skolan möttes och förhoppningsvis leder de mötena till ansökningar. Fakultetsnämnden planerar att anordna en liknande träff i samband med någon större utlysning till hösten.

Bildspel från evenemangen finns publicerade på intranätet  (på engelska)

Dialog om utveckling av det administrativa stödet

I höstas bjöd fakultetsnämnden in till ett skolmöte där OH-kostnaden och verksamhetsstödet diskuterades. Verksamhetsstödet på skolan omorganiseras även under 2025. Sammantaget har detta föranlett ett gemensamt identifierat behov av kollegiala samtal kring hur stödet uppfattas av och kan utvecklas i relation till verksamheten. Under våren har två dialogsamtal genomförts, ett med fokus på grundutbildning och ett med fokus på forskarutbildning, för att förtydliga vilken typ av stöd som behövs.

Fakultetsnämnden planerar fortsatt dialog bland annat inom det forskningsadministrativa stödet och ser att man fylla en viktig roll som en brygga mellan kollegiet och verksamhetsstödet.

Anställningsärende påbörjat

Fakultetsnämnden beslutade om att påbörja ett anställningsförfarande för en gästprofessor inom vetenskapsfilosofi med inriktning mot modellering i ingenjörsvetenskaperna. Anställningen kommer att finansieras genom skolans satsning på kvinnliga gästprofessorer.

Civilt försvar och riktlinjer för strategiska forskningsområden

En remiss har skickats ut om riktlinjer för strategiska forskningsområden. En sammanställning av de synpunkter som kommit in kommer att tas upp vid fakultetsnämndens nästa möte, som äger rum 15 maj.

Johan Dozzi, extern ledamot i nämnden, lyfte frågan om hur KTH tar sig an frågor om civilt försvar vilket berör utbildning, forskning och samverkan. Fakultetsnämnden konstaterar att det borde finnas möjligheter inom det nya strategiska forskningsområdet krisberedskap och totalförsvaret. Johan Dozzi, har nyligen blivit avdelningschef på avdelningen för försörjningsberedskap vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fakultetsnämnd ABE

Fakultetsnämnden vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) är skolans organ för kollegialt inflytande och beslutsfattande. Fakultetsnämnden består av skolchef som är ordförande, sex lärarledamöter varav en är vice ordförande, två externa ledamöter och två studentledamöter. Mandatperioden för fakultetsnämnden är 2024-01-01 – 2026-12-31.

Artiklar om fakultetsnämnd ABE:s arbete

2025

3. Mer tid för att diskutera strategi, evenemang om forskningsinitiativ och ny professor på gång  - Pernilla Hagbert

2. Planer för breddad rekrytering och nya mätmetoder för kvalitetssäkring  - Luigia Brandimarte

1. Ny energi och nya ansvar – fakultetsnämnden tar sig an 2025  - Johan Spross

2024

7. Nya utskott stärker det strategiska arbetet från januari 2025  - Pernilla Hagbert

6. Strategisk utveckling och nya initiativ – fakultetsnämnd ABE planerar framåt  - Per Wikman Svahn

5. Kvalitetsuppföljning och reformagenda i fokus för fakultetsnämnden  - Jenny Paulsson

4.  Nya ansvarsområden och fokus på smidigare processer  - Helena Mattsson

3. Att skapa en ny struktur för att stödja beslutsfattande och strategi - Luigia Brandimarte

2. Med fokus på kvalitet och utveckling  - Johan Spross

1. Fakultetsnämnden inleder arbetet med ny arbets- och delegationsordning  - Pernilla Hagbert