Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Planer för breddad rekrytering och nya mätmetoder för kvalitetssäkring

Publicerad 2025-02-27

Vid förra veckans fakultetsnämndsmöte diskuterades bland annat nya viktiga strategiska uppgifter för nämnden samt pågående beslut och planer för skolans utveckling.

Luigia Brandimarte (Foto: KTH)

Luigia Brandimarte , lärarledarmot i nämnden, berättar mer.

Vad diskuterade ni på det senaste mötet?

Dekanus Sofia Ritzén besökte oss för att diskutera det identifierade behovet av att varje skola tar fram en strukturerad plan för att bredda studentrekryteringen. Vi fick i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att både bredda och diversifiera bakgrunden hos de som söker sig till våra grundutbildningsprogram, och att säkerställa lika möjligheter för alla studenter att lyckas med sina studier. Planen ska presenteras för fakultetsrådet i slutet av året.

Vi diskuterade också det pågående arbetet med kvalitetssäkring och forskningsutvärdering med dekanus. Ett viktigt fokus är behovet av att se över vårt nuvarande system och utveckla nya sätt att bedöma kvaliteten på vår forskning. Det finns en central arbetsgrupp som utforskar nya sätt att utvärdera vår impact, och alla fakultetsnämnder har nu ombetts att bidra genom att definiera nyckelparametrar, sätt att analysera resultat och fastställa uppföljningsåtgärder. Målet är att skapa en mer strukturerad och mätbar metod för kvalitetssäkring och utvärdering av forskning.

Hade ni några andra strategiska diskussioner?

En annan viktig diskussion handlade om just genomslag, där Johan Silfwerbrand, ABE-skolans Impactansvarig, redogjorde för den lokala genomslagsgruppens prioriteringarna framåt. Skolans impactstrategi håller på att uppdateras utifrån SMART-ramverket, som innebär att målen ska vara specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbaserade. Den nya strategin kommer att fokusera på tydliga prioriteringar, partnerskap och kompetensutveckling för fakulteten.

Fattades det några beslut?

Som vanligt hade vi några formella beslut att fatta. Vi godkände nedläggning av vissa kurser på grundnivå och avancerad nivå som inte längre erbjuds inom skolans utbildningsplaner. Detta är en del av det pågående kvalitetsarbetet för att säkerställa att våra kurser och program fortsätter att utvecklas i linje med den akademiska utvecklingen och branschutvecklingen.

Dessutom beslutade vi om inrättandet av flera nya adjunkttjänster inom arkitektur, urban och regional planering, investeringsanalys samt spårtrafik. Vi godkände också en ny adjungerad professur i miljöstatistik och miljöekonomi inom SEED.

Är det något annat på gång i nämnden?

Fakultetsnämnden har initierat två event för skolans fakultet under våren för att tillsammans utveckla idéer till strategiska forskningsinitiativ, och vi hade nyligen det första mötet. Tanken är att diskutera idéer, nätverka och hitta nya eller stärka befintliga forskningsområden. Det var ett välbesökt evenemang där nio pitchar presenterades. Nästa event blir den 3 april. Det blir ett utmärkt tillfälle för alla inom fakulteten att fortsätta diskussionerna, nätverka och arbeta tillsammans på nya sätt för att stärka tvärvetenskapliga forskningsområden inom skolan. Jag vill uppmuntra alla att delta, oavsett om man var med vid det första tillfället eller inte!

I januari hade fakultetsnämnden också en internat med skolledningen för att diskutera långsiktiga strategiska frågor och andra fokusområden.

Hur har fakultetsstyrelsen utvecklats under det gångna (första) året?

Under detta första år har vi arbetat mycket med att förfina våra beslutsprocesser för att möjliggöra tid till djupare strategiska diskussioner, och resultaten börjar visa sig. Det är mycket som händer för fakultetsrådet, fakultetsnämnderna och KTH:s skolor, och vi ser fram emot att fortsätta bygga våra samarbeten och att arbeta tillsammans för att utveckla KTH. Det är en spännande tid!

Fakultetsnämnd ABE

Fakultetsnämnden vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) är skolans organ för kollegialt inflytande och beslutsfattande. Fakultetsnämnden består av skolchef som är ordförande, sex lärarledamöter varav en är vice ordförande, två externa ledamöter och två studentledamöter. Mandatperioden för fakultetsnämnden är 2024-01-01 – 2026-12-31.

Artiklar om fakultetsnämnd ABE:s arbete

2025

1. Ny energi och nya ansvar – fakultetsnämnden tar sig an 2025  - Johan Spross

2. Planer för breddad rekrytering och nya mätmetoder för kvalitetssäkring  - Luigia Brandimarte

2024

1. Fakultetsnämnden inleder arbetet med ny arbets- och delegationsordning  - Pernilla Hagbert

2. Med fokus på kvalitet och utveckling  - Johan Spross

3. Att skapa en ny struktur för att stödja beslutsfattande och strategi - Luigia Brandimarte

4.  Nya ansvarsområden och fokus på smidigare processer  - Helena Mattsson

5. Kvalitetsuppföljning och reformagenda i fokus för fakultetsnämnden  - Jenny Paulsson

6. Strategisk utveckling och nya initiativ – fakultetsnämnd ABE planerar framåt  - Per Wikman Svahn

7. Nya utskott stärker det strategiska arbetet från januari 2025  - Pernilla Hagbert