Strategisk utveckling och nya initiativ – fakultetsnämnd ABE planerar framåt
Under Fakultetsnämnd ABE:s senaste möte diskuterades flera viktiga strategiska frågor, inklusive kvalitetssystemet för kurser, KTH:s nya satsning på strategiska forskningsinitiativ och den nya strukturen för anställnings- och docentärenden.
Lärarledamot Per Wikman Svahn delar med sig av nämndens pågående arbete och de strategiska prioriteringar som står på agendan framöver.
Hur var senaste nämndmötet?
Det var både intressant och inspirerande! Vi hade många givande diskussioner. Denna gång fick vi besök av projektgruppen för KTH200 som arbetar med firandet av KTH:s 200-årsjubileum år 2027. Gruppen delade sina visioner för jubileumsåret och bjöd in oss att bidra med idéer kring hur ABE kan vara en aktiv del av firandet, exempelvis genom konferenser och andra aktiviteter kopplade till jubileet. Jubileet är ett bra tillfälle att både reflektera över KTH:s historia, och samtidigt blicka framåt för att forma vår framtida roll i samhället.
Vilka frågor stod annars i fokus under mötet?
Mötet innehöll en hel del beslut – totalt hela 15 beslutspunkter, främst gällande uppdateringar av kurs- och utbildningsplaner. Strukturen och tidsramarna var dock tydligt satta, och för första gången blev vi faktiskt klara tidigare än beräknat. Sedan vi införde utskott som förbereder beslutsärendena innan mötet har vi fått mer tid över för strategiska diskussioner. Vi påbörjade en diskussion kring processerna för att inrätta nya kurser och uppdatera kursplaner. Syftet är att förbättra processerna för att säkerställa hög kvalitet i skolans kursutbud, och vårt första steg är att se över nuvarande rutiner för att identifiera förbättringsmöjligheter.
Vi fick även information om ett pågående arbete på skolan med att utveckla indikatorer för grundutbildningen. Dessa kommer att hjälpa oss att följa upp programmens utveckling och stärka kvalitetssäkringen ytterligare.
Ny KTH-satsning på strategiska forskningsinitiativ
På mötet diskuterades även KTH:s forskningsberednings nya satsning på strategiska forskningsinitiativ. Strategiska forskningsinitiativ är ett nytt sätt för KTH att kraftsamla inom områden där det krävs nya samarbeten som är viktiga utifrån KTH:s vision och mål. Beviljade satsningar får en viss central finansiering i tre-fem år med målsättningen att utöver det generera betydande externa bidrag.
- Den här nya satsningen känns väldigt spännande, och det finns stor potential för samarbete inom skolan kring intressanta områden. Det planeras två möten till våren för skolans fakultet, där vi tillsammans kan arbeta fram förslag på områden för strategiska satsningar. Det känns väldigt roligt och kreativt att få spåna tillsammans kring potentiella satsningar i hundra miljonersklassen! Vi hoppas att många vill vara med och bidra.
Förberedelser för nytt anställningsutskott
En annan viktig punkt under mötet var den kommande förändringen av hanteringen av anställningar och befordran av lärare, affilieringar och antagning av docenter, som fakultetsnämnderna tar över besluten kring från årsskiftet. Beslutet är ännu inte formellt fattat, men förslaget är att varje skolas fakultetsnämnd ska utse ett anställningsutskott för att effektivisera och standardisera hanteringen av dessa ärenden.
- Det är en betydelsefull uppgift som vi nu tar oss an i fakultetsnämnderna, att rent konkret arbeta med KTH:s fakultetsförnyelse. Förberedelser pågår både lokalt och övergripande på KTH, bl.a. kommer vi inom kort att påbörja rekrytering av personer till utskottet. Vi pratade en del på mötet om kriterier för den uppgiften, t.ex. behovet av erfarenhet av rekryteringsärenden. Troligen kommer vi att börja höra oss för med förfrågningar i närtid.
Har ni något annat på gång?
- Onsdag 27 november sker nästa skolmöte för ABE-skolans fakultet och doktorander, denna gång på temat Karriärsystem på KTH. Prodekanus Nina Wormbs kommer och presenterar den utredning som hon har gjort tillsammans med Ann Fust om karriärsystemet på KTH. De har sett över det nuvarande systemet och föreslår delvis nya karriärvägar, särskilt för forskare och adjunkter. Vi hoppas att så många som möjligt kan delta för att lyssna på presentationen och vara med i den efterföljande kollegiala diskussionen.